Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία στο Ισραήλ για την επιλογή του Τσακ Χέιγκελ


A.P., Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχία προκαλεί στο Ισραήλ η επιλογή του πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ ως επόμενου υπουργού Αμυνας, λόγω των θέσεων του πρώην γερουσιαστή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το Παλαιστινιακό, οι οποίες θεωρούνται εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Η στάση του κατά το παρελθόν απέναντι στο Ισραήλ μας προκαλεί ανησυχία», είπε χθες ο Ρόιβεν Ρίβλιν, πρόεδρος της Κνέσετ και μέλος του κυβερνώντος Λικούντ, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι «η αμερικανική πολιτική δεν καθορίζεται από έναν άνθρωπο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των απερχόμενων υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου, Ντάνι Αγιαλόν και Αβι Ντίχτερ. Το γραφείο του πρωθυπουργού απέφυγε να τοποθετηθεί πάνω στην επιλογή του κ. Χέιγκελ.
Θετικά διάκεινται κύκλοι της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην επιλογή του προέδρου Ομπάμα για επικεφαλής της CIA τον Τζον Μπρέναν. Ο ειδικός των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Ισραήλ, Εϊτάν Γκιλμπόα, εξηγεί ότι ο Μπρέναν θεωρείται «καλός για το Ισραήλ και ικανός να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα».
Αντίθετα, ο πρώην γερουσιαστής Χέιγκελ δεν είναι δημοφιλής στο Ισραήλ, έχοντας κάνει λόγο για ύπαρξη εβραϊκού λόμπι, ικανού να διαμορφώνει την αμερικανική πολιτική. Πριν από έξι χρόνια, ο Χέιγκελ αρνήθηκε να υπογράψει επιστολή της Γερουσίας προς την Ε.Ε., που ζητούσε τον χαρακτηρισμό της λιβανικής Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Το 2009, σε διακομματική επιστολή, καλούσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν «ρεαλιστική στάση» απέναντι στη Χαμάς στη Γάζα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση «δεν θα ήταν εφικτή». Ο 66χρονος Χέιγκελ, ο διορισμός του οποίου πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει επανειλημμένως επικρίνει τα σχέδια για βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από το Ισραήλ ή και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας αντίθετα την εμπλοκή της Τεχεράνης στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
Πηγές του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν χθες να υποβαθμίσουν τις διαφορές αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του Χέιγκελ για τα ζητήματα αυτά έχουν παρερμηνευθεί σκόπιμα και ότι ο νέος υπουργός «θα κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα». Προς επίρρωσιν της πεποίθησης αυτής, στελέχη της προεδρίας υπενθυμίζουν ότι –ως γερουσιαστής– ο Τσακ Χέιγκελ ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμυντική βοήθεια προς το Ισραήλ, καθώς και των αυστηρών εμπορικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Οι επικριτές του Τσακ Χέιγκελ, όμως, βρίσκουν άφθονα πυρομαχικά στη στάση του πρώην γερουσιαστή στα κοινωνικά θέματα. Ο Ρωμαιοκαθολικός πρώην γερουσιαστής διακρίθηκε ως πολέμιος της άμβλωσης, ψηφίζοντας συστηματικά υπέρ του νομοθετικού περιορισμού της. Υποστήριξε μάλιστα τη διατήρηση της προσευχής στις σχολικές αίθουσες, αλλά και το δικαίωμα της οπλοκατοχής.
Ο Χέιγκελ ψήφισε υπέρ του αμφιλεγόμενου «Patriot Act», του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου του προέδρου Μπους, ενώ πολέμησε σθεναρά ώστε οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματα που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία για τους υπόπτους.
Σταθερά αρνητικός υπήρξε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία ο Τσακ Χέιγκελ στη νομοθεσία και στα προγράμματα θετικών διακρίσεων υπέρ των Αφροαμερικανών και των μελών μειονοτήτων, ενώ το 1998, ο Χέιγκελ ενεπλάκη σε ενοχλητική αντιπαράθεση, έχοντας προβεί σε σεξιστικές και προσβλητικές δηλώσεις γύρω από την ομοφυλοφιλία του Αμερικανού πρεσβευτή Χόρμελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.