Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Συνομιλίες της Αγκυρας με το ΡΚΚ



Βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκτόνωση της πολυετούς αιματηρής σύγκρουσης
Reuters, ΑΠΕ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την οδό των διαπραγματεύσεων με το κουρδικό ΡΚΚ έχει επιλέξει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής των συμβούλων του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι το κουρδικό ζήτημα δεν λύνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες για την εκτόνωση της πολυετούς αιματηρής σύγκρουσης.
Πρόβα τζενεράλε των συνομιλιών αυτών ήταν η πρόσφατη διαπραγμάτευση της τουρκικής κυβέρνησης με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τη λήξη της απεργίας πείνας Κούρδων κρατουμένων.
«Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να τους αφοπλίσει. Δεν μπορεί να είναι κανείς αποτελεσματικός και να καταργήσει μια οργάνωση μόνο με ένοπλα μέσα», είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιαλτσίν Ακντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Ο Ακτντογάν είπε ότι η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα αντιδράσει το Καντίλ (το αρχηγείο των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ). Το ΡΚΚ κατέληξε κι αυτό στο συμπέρασμα ότι τα όπλα δεν οδηγούν πουθενά».
Μετά τη σύλληψή του το 1999 και τη φυλάκισή του στην απομόνωση, ο Οτσαλάν κατέστησε σαφές ότι είναι ανοιχτός σε πολιτική λύση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Κούρδων κατοίκων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Η τρίτη εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο του 2011 φαίνεται ότι έδωσε νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που διέρρευσαν στον Τύπο έδειξαν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι ενεπλάκησαν σε μυστικές συνομιλίες με στελέχη του ΡΚΚ στο Οσλο της Νορβηγίας.
Οι συνομιλίες όμως κατέρρευσαν και οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν από τους πιο αιματηρούς στις τρεις δεκαετίες της σύγκρουσης. Η εθνικιστική πτέρυγα αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε υπόνοια συμβιβασμού με το ΡΚΚ και δεν είναι σαφές σε ποια βάση διεξάγεται η νέα προσπάθεια συνεννόησης.
Ο Ακντογάν δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ είχαν συνάντηση τεσσάρων ωρών με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 23 Δεκεμβρίου, με στόχο να εκδοθεί ειρηνευτική διακήρυξη στους πρώτους μήνες του 2013.
«Το κύριο ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το να καταθέσει η οργάνωση τα όπλα της», ανέφερε η εφημερίδα. «Αν ο στόχος επιτευχθεί, τότε το ΡΚΚ, που έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις λόγω του χειμώνα, θα ξεκινήσει να αφοπλίζεται την άνοιξη».
Ο Οτσαλάν, που ίδρυσε το ΡΚΚ το 1974, είναι ο μοναδικός κρατούμενος στο νησί Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ έχει μήνες να συναντήσει ακόμη και τους δικηγόρους του. Παρ’ όλα αυτά, η εντολή που έδωσε τον Νοέμβριο, μέσω του αδελφού του, να σταματήσει η απεργία πείνας 68 Κούρδων κρατουμένων, εκτελέστηκε άμεσα. Οι δηλώσεις του Ακντογάν τη Δευτέρα κατέστησαν σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Οτσαλάν ως τον κύριο συνομιλητή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.