Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Συμφωνία με τον Οτσαλάν


Reuters
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης συμφώνησαν Τούρκοι αξιωματούχοι με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ραντικάλ». Διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και κουρδικού ΡΚΚ έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, όμως είχαν γίνει υπό άκρα μυστικότητα και είχαν αποβεί άκαρπες. Το γεγονός ότι τώρα διέρρευσαν πληροφορίες για τις συνομιλίες ενδέχεται να αποτελεί δείγμα προόδου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συνάντησαν τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί και συμφώνησαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα ξεκινήσει με εκεχειρία. Εν συνεχεία οι μαχητές του ΡΚΚ θα εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί αφοπλισμού. Το τελευταίο στάδιο θα αφορά την παράδοση των όπλων των ανταρτών.
Παράλληλα, θα αφεθούν ελεύθεροι χιλιάδες Κούρδοι κρατούμενοι, θα αρθούν τα συνταγματικά εμπόδια που απαγορεύουν την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, θα ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση και θα αλλάξει ο ορισμός του πολίτη (αντί να γίνεται λόγος για «Τούρκους πολίτες» θα γίνεται λόγος για «πολίτες της Τουρκίας»).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οτσαλάν θα συντάξει τέσσερις επιστολές, στις οποίες θα περιγράφει το όραμά του για τη λήξη της πολυετούς σύγκρουσης. Οι επιστολές θα απευθύνονται στο βασικό φιλοκουρδικό κόμμα BDP, στους διοικητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, στην Ευρώπη, στους ακτιβιστές του ΡΚΚ που βρίσκονται στην Ευρώπη και στον λαό της Τουρκίας.
Η συμφωνία δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, ενώ η εφημερίδα δεν ανέφερε τις πηγές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.