Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Σε πτωτική πορεία η δεξιά συμμαχία υπό τον Νετανιάχου


ΑΠΕ, AFP
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε διαρκή πτωτική πορεία φέρεται να βρίσκεται η δεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Mπέντζαμιν Νετανιάχου ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη «Χάαρετς», το κοινό ψηφοδέλτιο του παραδοσιακού κόμματος της ισραηλινής δεξιάς Λικούντ, στα ηνία του οποίου βρίσκεται ο κ. Νετανιάχου, με το υπερεθνικιστικό Ισραέλ Μπεϊτινού του πρώην επικεφαλής της εγχώριας διπλωματίας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, θα κέρδιζε μεν τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν σήμερα, πλην όμως θα καταλάμβανε μόλις τριάντα τέσσερις έδρες στην Κνεσέτ των 120 μελών. Σε σχέση με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα από την ίδια εφημερίδα, ο δεξιός συνασπισμός του κ. Νετανιάχου χάνει μία έδρα και εννέα συνολικά σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε ανακοινωθεί η κοινή κάθοδος Λικούντ - Ισραέλ Μπεϊτινού στις εκλογές.
Η πτώση της συμμαχίας Λικούντ - Ισραέλ Μπεϊτινού συνεχίζει να αποβαίνει υπέρ του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος της Εβραϊκής Εστίας, το οποίο εμφανίζεται σήμερα να καταλαμβάνει δεκατέσσερις έδρες. Αντιθέτως, οι απώλειες που καταγράφει ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο κ. Νετανιάχου δεν φαίνεται να ωφελεί το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της Σέλι Γιαχιμόβιτς, το οποίο παραμένει «κολλημένο» στις δεκαέξι έδρες. Ισραηλινοί αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί το ανοδικό ρεύμα της Εβραϊκής Εστίας, δεν αποκλείεται το εν λόγω εθνικιστικό και θρησκευτικό κόμμα να αναδειχτεί δεύτερο πίσω από τη συμμαχία Λικούντ - Ισραέλ Μπεϊτινού. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο κ. Νετανιάχου θα υποχρεωθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με άλλα κόμματα του θρησκευτικού χώρου, αλλά και της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της Εβραϊκής Εστίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε ουσιαστικά απίθανη την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους στο εγγύς μέλλον.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Χαμάς, ακόμα και υπό προϋποθέσεις. «Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στο να συνομιλήσουμε με τη Χαμάς, υπό τον όρο ότι η ισλαμική οργάνωση θα δεσμευτεί για τον τερματισμό της βίας και θα αναγνωρίσει το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Πέρες. «Η Χαμάς είναι εκείνη που σήμερα καλείται να επιλέξει εάν θέλει ειρήνη ή πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Ισραηλινός πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφραστεί υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν, ωστόσο, οι δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή του Λικούντ, Μοσέ Φέιγκλιν, ο οποίος έθεσε ζήτημα προσάρτησης ολόκληρης της Δυτικής Οχθης έναντι χρηματικής αποζημίωσης για τους Παλαιστινίους κατοίκους της. «Κάθε χρόνο δαπανούμε το 10% του ΑΕΠ μας για την τήρηση των προβλεπομένων από τη συνθήκη του Οσλο και σε αμυντικά έργα», σχολίασε ο γνωστός για τις αιρετικές του απόψεις κ. Φέιγκλιν. «Με τέτοιο προϋπολογισμό, μπορούμε να δίνουμε μέχρι και 500.000 δολάρια σε κάθε αραβική οικογένεια προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε να μεταναστεύσουν στη Δύση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.