Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Δολοφονήθηκε ο «καλός Ταλιμπάν» Μαουλβί Ναζίρ


The New York Times
Η εξουδετέρωση του Μαουλβί Ναζίρ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους αργά το βράδυ της Τετάρτης, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον πυρήνα των Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν, το μη επανδρωμένο μαχητικό έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Ναζίρ στην περιοχή Ανγκούρ Αντά του ημιαυτόνομου Νότιου Βαζιριστάν. «Εχει επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκρός», δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του.
Ο Ναζίρ, για τον οποίον εικάζεται ότι διένυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, ήταν επικεφαλής της φυλής των Αχμαντζάι Βαζίρ, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Αφγανιστάν. Σε αντίθεση με άλλους πυρήνες των Ταλιμπάν στο Βαζιριστάν, εκείνος του Ναζίρ δεν έχει ποτέ επιτεθεί εναντίον πακιστανικού στρατιωτικού ή πολιτικού στόχου, στρέφοντας την προσοχή του αποκλειστικά στα τεκταινόμενα επί αφγανικού εδάφους. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ναζίρ είχε υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τον πακιστανικό στρατό. Ο Ναζίρ ήταν ακόμα σύμμαχος με τον ισχυρότερο ίσως πολέμαρχο του Βόρειου Βαζιριστάν, τον Χαφίζ Γκιούλ Μπαχαντούρ, ο οποίος επίσης δεν έχει ποτέ βάλει εις βάρος πακιστανικού στόχου. Λόγω της φιλικής προς το Ισλαμαμπάντ στάσης τους, αρκετοί στο εσωτερικό των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας τους αποκαλούσαν «καλούς Ταλιμπάν».
Κατά τον Ασάντ Μουνίρ, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών στην Πεσαβάρ, η δολοφονία του Ναζίρ μπορεί να πυροδοτήσει νέα έξαρση της βίας. «Ενα εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο για τον πακιστανικό στρατό θα ήταν μια νέα συμμαχία μεταξύ του Χαφίζ Γκιουλ Μπαχαντούρ και των υποστηρικτών του Ναζίρ με τους Τεχρί–Ι–Ταλιμπάν», προειδοποιεί. Οι Τεχρί–Ι–Ταλιμπάν, ως γνωστόν, επιδιώκουν την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης στο Ισλαμαμπάντ. Ο Ναζίρ είχε επιβιώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν δύο επιθέσεων από μη επανδρωμένα μαχητικά, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο οι Τεχρί–Ι–Ταλιμπάν αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν. Στον απόηχο της απόπειρας, ο Ναζίρ εξεδίωξε τους μαχητές της φυλής των Μεχσούντ από την περιοχή που ήλεγχε. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Ναζίρ είχε εκφραστεί ανοικτά κατά της παρουσίας Ουζμπέκων μαχητών στο Πακιστάν και είχε συμβάλει στην εκστρατεία εκδίωξής τους.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή στην Ουάσιγκτον, Αρίφ Ραφίκ, θεωρεί ότι ο Ναζίρ θα εξελισσόταν ούτως ή άλλως σε απειλή για το Πακιστάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. «Προς το παρόν, πάντως, είναι αλήθεια ότι η δολοφονία του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια του πακιστανικού στρατού να περιορίσει τους Τεχρί–Ι–Ταλιμπάν», επισήμανε. «Εντούτοις, το πιθανότερο είναι ότι ο Ναζίρ σχεδίαζε να προασπίσει την κυριαρχία του στην περιοχή που ήλεγχε και κατόπιν να στραφεί ενάντια στην πακιστανική κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ραφίκ.
Αλλοι αναλυτές, τέλος, προειδοποιούν ότι και μόνο η υποψία πως ο πακιστανικός στρατός άναψε το πράσινο φως στους Αμερικανούς για να δολοφονήσουν τον Ναζίρ αρκεί για να προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων εις βάρος των στρατευμάτων του Πακιστάν στο Νότιο Βαζιριστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.