Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μέχρι τελικής πτώσεως μάχονται οι κανταφικοί

Reuters, Al Jazeera

Λυσσαλέες μάχες μέχρις εσχάτων έδιναν μέχρι χθες το βράδυ οι οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι στη γενέτειρά του Σύρτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σημαντική πρόοδο το τελευταίο σαρανταοκτάωρο και προεξοφλούσαν την ολοκληρωτική «απελευθέρωση» της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο η αγριότητα των συγκρούσεων και οι μεγάλες απώλειες στρατιωτών και αμάχων προκαλούν ανησυχίες για τα βαθιά ρήγματα που θα κληρονομήσει το νέο καθεστώς όταν σιγήσουν τα όπλα.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της «τελικής εφόδου», οι αντικανταφικοί κατάφεραν να καταλάβουν στρατηγικά σημεία, όπως το πανεπιστήμιο, το κεντρικό νοσοκομείο Ιμπν Σαΐντ και το τεράστιο συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου, όπου το παλαιό καθεστώς συνήθιζε να φιλοξενεί διεθνείς διασκέψεις. Σύμφωνα με τον διοικητή των κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο, Αμπντουλσαλάμ Τζαβάλα, οι κανταφικοί έχουν περικυκλωθεί σε δύο συνοικίες, έκτασης περίπου δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στη θάλασσα, ωστόσο συνεχίζουν να προβάλλουν σφοδρή αντίσταση. Χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο της πόλης, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ανάμεσα στα πυρά των αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Σε πείσμα των ισχυρισμών των κυβερνητικών δυνάμεων ότι χρησιμοποιούν μόνο ελαφρά όπλα για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης και πυροβόλα σφυροκοπούν ανελέητα τις θέσεις των κανταφικών. Στο πλευρό των στρατιωτών του Καντάφι μάχονται και πολλοί πολίτες της Σύρτης, οι οποίοι φοβούνται ότι αν η πόλη τους πέσει στα χέρια των αντικανταφικών, θα ακολουθήσει λουτρό αίματος και εκτεταμένες λεηλασίες. Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί ηγέτες των επιτιθέμενων αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν υποστήριξη εκ των ένδον και ότι οι δυνάμεις τους προέρχονται από άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να μάχονται σε εντελώς άγνωστο και εχθρικό περιβάλλον. Παράλληλα, κλιμακώνεται η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων και στο δεύτερο εναπομείναν προπύργιο των κανταφικών, το Μπάνι Ουαλίντ. Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Θεού, η απελευθέρωση των δύο πόλεων θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιθέσεις μεταξύ ισλαμιστών και φιλοδυτικών τεχνοκρατών στους κόλπους των νέων Αρχών της Λιβύης. Ο ισχυρής επιρροής ιερωμένος Αλί Σάλαμπι, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κατάρ, τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος για πολλά χρόνια δίδασκε σε πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σάλαμπι συνδέεται επίσης με τον ισλαμιστή στρατιωτικό διοικητή της Τρίπολης Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ και εμφανίζεται ως κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του «μετριοπαθούς Ισλάμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.