Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αισιοδοξία ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Την αισιοδοξία του ότι η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, από το ΝΑΤΟ στις δυνάμεις ασφάλειας των Αφγανών, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ως προς τη μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στις δυνάμεις του Αφγανιστάν, μια διαδικασία που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο και η οποία θα ολοκληρωθεί το 2014», είπε ο Ράσμουσεν στους εκπροσώπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα όπως το εκπονήσαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα», τόνισε.

Καθώς εκφράστηκαν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας από το ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν είπε ότι η Συμμαχία έχει ήδη εκχωρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας του Αφγανιστάν σε επτά επαρχίες της χώρας, στις οποίες ζει το 25% του πληθυσμού. «Εντός του μηνός, αναμένω ότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι θα ανακοινώσει την επόμενη φάση της μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας», επεσήμανε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι όταν αυτή ολοκληρωθεί, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του 40-50% του αφγανικού πληθυσμού. Ωστόσο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι η εκπαίδευση της αφγανικής αστυνομίας από το ΝΑΤΟ «αποτέλεσε πρόκληση». «Πάντως, διαπιστώσαμε βελτίωση, και παρότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά δεν θεωρώ ότι η αποστολή μας δεν θα εκτελεστεί, το αντίθετο μάλιστα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν γίνει πολύ πιο ικανές, καθώς συμμετέχουν σε μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχουν χειριστεί πρόσφατα περιστατικά με εξαιρετικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.