Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Προς εμφύλια διένεξη διολισθαίνει πλέον η Συρία


A.P., Reuters, AFP


ΒΗΡΥΤΟΣ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις μετεξέλιξης της συριακής εξέγερσης σε εμφύλια διένεξη, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ομάδων αποστατών του στρατού να αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Πάνω από τριάντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 48ωρο στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ, στα περίχωρα της Χομς, καθώς και στο χωριό Νταέλ στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οκτώ εκ των νεκρών είναι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και αποστάτες του στρατού που έπεσαν νεκροί σε μάχη έξω από τη Χομς.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από χθες το βράδυ», υποστήριξε κάτοικος της Χομς μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Είδα μεταγωγικά του στρατού να μεταφέρουν στρατιώτες σε προάστια της πόλης, τα οποία φέρονται να τελούν υπό καθεστώς απομόνωσης», συνέχισε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Αλλες πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον επτά άμαχοι. Στο χωριό Νταέλ, επίσης, πέντε στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ενώ ακόμα εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην επαρχία της Ιντλίμπ και άλλοι τρεις στη Δαμασκό. Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί στρατιωτών που έχουν αποστατήσει και επιμένει ότι πίσω από την έξαρση της βίας κρύβονται εξτρεμιστές μουσουλμάνοι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ένας αποστάτης συνταγματάρχης, ο οποίος μάλιστα φέρει το ίδιο επίθετο με τον πρόεδρο της Συρίας, απηύθυνε χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την ενίσχυση των ένοπλων ομάδων που αντιστέκονται στο καθεστώς Ασαντ. «Αν μας βοηθήσει η διεθνής κοινότητα, θα τα καταφέρουμε, αλλά δίχως όπλα ο αγώνας μας θα είναι σαφώς πιο δύσκολος», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασαντ. Ο ίδιος, ωστόσο, τάχθηκε κατά μιας ξένης παρέμβασης στη Συρία. «Κανείς από μας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο συνταγματάρχης Αλ Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ηγείται του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την οργάνωση-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ και ενώ η Ε.Ε. χαρακτήρισε χθες «βήμα προς τα εμπρός» τη δημιουργία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, η Δαμασκός προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα σε βάρος οποιουδήποτε κράτους αναγνωρίσει το συγκεκριμένο Σώμα. «Θα υπάρξουν συνέπειες για όποια χώρα αναγνωρίσει αυτό το παράνομο συμβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ. Ο κ. Αλ Μουαλέμ εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι η Δύση δεν θα επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. «Η Δύση δεν θα μας επιτεθεί διότι ουδείς είναι διατεθειμένος να πληρώσει τον λογαριασμό μιας στρατιωτικής επέμβασης», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.