Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αγρια καταστολή κατά των Κοπτών


Με τεθωρακισμένα οχήματα συνέθλιψε ο στρατός της Αιγύπτου τους Χριστιανούς διαδηλωτές

Reuters, A.P., AFP


ΚΑΪΡΟ. Με στρατιωτικά οχήματα συνέθλιψε ο στρατός της Αιγύπτου Κόπτες διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής, ενώ η κρατική τηλεόραση παρότρυνε τους μουσουλμάνους να κατεβούν στους δρόμους και να συγκρουστούν με τους Κόπτες, στα χειρότερα επεισόδια από την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Τα επεισόδια, στα οποία βρήκαν τον θάνατο 26 άτομα, βοηθούν τη στρατιωτική επιτροπή που κυβερνά τη χώρα να αιτιολογήσει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου.

Η διαδήλωση, στην οποία μετείχαν γυναίκες και παιδιά, κυρίως Κόπτες αλλά και μουσουλμάνοι που κατήγγειλαν τη βία του ακραίου Ισλάμ κατά των χριστιανών, ξεκίνησε από τη συνοικία Σούμπρα χθες το απόγευμα. Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να καθαιρεθεί ο κυβερνήτης της επαρχίας Ασουάν, τον οποίον κατηγορούν για υπόθαλψη των δραστών που πυρπόλησαν εκκλησία, έφθασαν έξω από το μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης, όπου συνάντησαν ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού.

Ο παροξυσμός καταστολής που ακολούθησε εξέπληξε όσους Αιγυπτίους θυμούνταν τον στρατό από τον σχεδόν ουδέτερο ρόλο του στην επανάσταση του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους και χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να συνθλίψουν κάποιους από τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κοπτικής εκκλησίας, ο αριθμός όσων βρήκαν τον θάνατο κατ’ αυτόν τον τρόπο ανήλθε σε πέντε, ενώ πολλοί άλλοι ποδοπατήθηκαν, ή βρήκαν τον θάνατο από σφαίρες. Συνολικά 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής, εκ των οποίων, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση, τρεις ήταν στρατιώτες και οι υπόλοιποι Κόπτες. Πάνω από 300 άτομα τραυματίσθηκαν.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στους ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς Κανάλι 25 και Αλ Χουράια και τους έκλεισαν, ενώ το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης αναμόχλευε ανοιχτά τα πάθη, μεταδίδοντας εκκλήσεις προς τον μουσουλμανικό πληθυσμό να κατεβεί στους δρόμους «για να υπερασπιστεί τους στρατιώτες μας».

Ομάδες ισλαμιστών οπλίστηκαν με μαχαίρια και ρίχτηκαν στα πλήθη, ενώ ώς αργά το βράδυ, πολιορκούσαν το νοσοκομείο των Κοπτών και σταματούσαν οχήματα στα οποία υποπτεύονταν ότι μπορεί να επέβαιναν Κόπτες. Οι Κόπτες και οι μουσουλμάνοι συνυπάρχουν γενικά ειρηνικά στην Αίγυπτο, αν και ακραίοι μουσουλμάνοι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Κοπτών.

Το καινούργιο στοιχείο στα επεισόδια της Κυριακής ήταν ότι ο στρατός κινήθηκε ενεργά εναντίον των Κοπτών. «Το χάος ωφελεί κυρίως το στρατιωτικό συμβούλιο», αναφέρει η ανταποκρίτρια του «Σπίγκελ» στο Κάιρο, Βικτόρια Κλέμπερ. «Κόμματα και ακτιβιστές ζητούν την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, που επιτρέπει στον στρατό να συλλαμβάνει αυθαίρετα πολίτες και να τους οδηγεί στα στρατοδικεία. Με τα γεγονότα της Κυριακής το στρατιωτικό συμβούλιο δικαιολογεί την παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, η σύγκρουση Κοπτών και μουσουλμάνων θα καθορίσει τη δημόσια συζήτηση τις ερχόμενες εβδομάδες, στέλνοντας σε δεύτερη μοίρα τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και την παράδοση της εξουσίας σε δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς», ανέφερε η Κλέμπερ.

Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ απέδωσε τα γεγονότα σε «σκοτεινές δυνάμεις», ενώ το στρατιωτικό συμβούλιο έδωσε εντολές για ταχεία διερεύνηση των συμβάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.