The New York Times
ΤΣΑΡΜΠΑΡΑΝ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Λίγο πριν από την αυγή, ένα ελικόπτερο αποβιβάζει αναγνωριστικές ομάδες του αμερικανικού στρατού. Συνοδευόμενες από Αφγανούς στρατιώτες εξερευνούν τη δασώδη περιοχή σε μια κοιλάδα της επαρχίας Πάκτικα, στα σύνορα με το Πακιστάν.
Στη συνέχεια, τρία ελικόπτερα ακολουθούν και, μέσα σε λίγο χρόνο, περίπου εκατό ομάδες στρατιωτών αναπτύσσονται στην κοιλάδα. Στόχος τους, να καταστρέψουν το δίκτυο των Χακάνι, των εξτρεμιστών που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, και έχει γίνει ο βασικός στόχος των Αμερικανών στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Το δίκτυο, με έδρα τα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν, διοχετεύει μαχητές στο Αφγανιστάν και έχει οργανώσει ανταρτοπόλεμο και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης και των Αμερικανών. Οι δεσμοί της οργάνωσης με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και η απροθυμία της πακιστανικής κυβέρνησης να δράσει εναντίον της βάσης των Χακάνι στο Μιράμ Σαχ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, έχουν προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον καθώς και εντάσεις ανάμεσα σε δύο κράτη που θεωρητικά είναι σύμμαχοι.
Στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το 2014. Μεταξύ των αξιωματούχων, αντί της μεγαλόπνοης ιδέας για εγκαθίδρυση Δημοκρατίας, κυριαρχεί πλέον μια πιο πραγματιστική αντίληψη: τι μπορεί να γίνει σε αυτόν τον λίγο χρόνο. Σε τακτικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε απευθείας κινήσεις για τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στη γραμμή των συνόρων. Παρά το υψηλό δυναμικό των αμερικανικών δυνάμεων, οι διοικητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες κάνοντας χρήση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού. Η φιλοδοξία είναι ότι στο εγγύς μέλλον οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους αντάρτες, ωστόσο, μέχρι το 2014, αυτό μεταφράζεται για τους Αμερικανούς σε καθημερινή διεξαγωγή πολέμου.
Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάσχεση των πολύ καλά οργανωμένων επιθέσεων οι οποίες έχουν πλήξει στρατηγικά σημεία της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως π.χ. την αμερικανική πρεσβεία, αναδεικνύοντας έτσι την αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση.
Η κοιλάδα του Τσαρμπαράν έχει μετατραπεί σε ένα από τα κύρια σημεία εισόδου των Χακάνι στο Αφγανιστάν, οι οποίοι συνήθως τη διασχίζουν πεζή μέχρι να φτάσουν στην πρωτεύουσα.
Τελευταία φορά που συμβατική δύναμη μπήκε στην κοιλάδα ήταν το 2010, ενώ κατά την επιχείρηση εκείνη οι αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με μια συνηθισμένη πρακτική του ανταρτοπολέμου: αυτήν της εξαφάνισης των ατάκτων μόλις αντιληφθούν την παρουσία τακτικού στρατού. Το γεγονός αυτό έδειξε ότι η κοιλάδα του Τσαρμπαράν είχε παραμείνει αθόρυβα έξω από τον κυβερνητικό έλεγχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.