Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Το ΝΑΤΟ δεν βιάζεται να αφήσει τη Λιβύη
Παραμένει μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση των κανταφικών
Reuters, AFP
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Λιβύη και το καθεστώς Καντάφι έχει ανατραπεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποχωρήσουν στο ορατό μέλλον.
Κατά τη χθεσινή υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λουνγκέ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Συμμαχίας πρέπει να συνεχισθούν ακόμη και αν καταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις η γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη, καθώς «δεν πρέπει να μείνουν εστίες αντίστασης». Αν και η Σύρτη έχει συμβολική σημασία, συνέχισε ο Λουνγκέ, «δεν είναι όλη η Λιβύη. Υπάρχει ακόμη αντίσταση των κανταφικών στο Μπάνι Ουαλίντ και σκόρπιες κινήσεις στη νότια Λιβύη». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, υποστήριξε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχισθεί «όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες» και ότι ο τερματισμός της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των νέων Αρχών «να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας, καθώς αυτή θα κινείται προς τη Δημοκρατία». Μια τοποθέτηση που μεταφράζεται σε εμπλοκή χωρίς ημερομηνία λήξης.
Η παράταση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων προκαλεί πολιτικές τριβές στη Συμμαχία, και λόγω του οικονομικού κόστους της, σε καιρούς ισχνών αγελάδων για την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πόλεμος στη Λιβύη έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Ακόμη, χώρες που εξαρχής δεν υποστήριξαν την επέμβαση, όπως η Γερμανία, δυσανασχετούν όταν βλέπουν το ΝΑΤΟ να παραμερίζει τα προσχήματα περί «προστασίας των αμάχων» και να συνεχίζει τις εχθροπραξίες με στόχο την ολοκληρωτική συντριβή των κανταφικών.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία θα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει τις νέες Αρχές της Λιβύης στην αναδιοργάνωση της εθνικής άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη, ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Αχμεντ Νταράτ, ανακοίνωσε τη διάλυση της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του κανταφικού καθεστώτος και τη δημιουργία νέας, με αποστολή «την αντιμετώπιση της πέμπτης φάλαγγας των κανταφικών».
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μαίνονταν και χθες στην πολιορκημένη Σύρτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προωθηθούν πιο κοντά προς το κέντρο της, καθώς συνάντησαν καταιγιστικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές. Οι συγκρούσεις έχουν πάρει πλέον χαρακτήρα αιματηρών οδομαχιών, ενώ οι κανταφικοί έκαναν προσπάθειες να σπάσουν τον κλοιό των επιτιθεμένων. Την τραγική κατάσταση του άμαχου πληθυσμού προσπάθησε να απαλύνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, αποστολή του οποίου κατάφερε να διανείμει τρόφιμα, πόσιμο νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό σε εκπροσώπους των κατοίκων, για τρίτη φορά από το περασμένο Σάββατο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.