Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σερβία: Πλατφόρμα τριών εγγράφων για το Κόσοβο

Από τρία έγγραφα αποτελείται η πλατφόρμα για το Κόσοβο και τα Μετόχια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας Μπλιτς (Blic) του Βελιγραδίου.
Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν τις αρχές των διαπραγματεύσεων, προτάσεις για το πώς θα πρέπει να είναι η αυτονομία και μία ανάλυση της διεθνούς θέσης της Σερβίας, αποκάλυψε ο κ. Ντάτσιτς κι εξήγησε πως μόνο οι αρχές των διαπραγματεύσεων θα σταλούν στο κοινοβούλιο προς έγκριση και ψήφιση.
«Οι αρχές των διαπραγματεύσεων είναι το πρώτο και σπουδαιότερο έγγραφο, το οποίο και θα υιοθετηθεί ως ψήφισμα. Εργαζόμαστε όλοι από κοινού επ' αυτού, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα το προτείνει» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.
«Το δεύτερο (έγγραφο) είναι η πρόταση σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η αυτονομία, το οποίο έχει ετοιμάσει το γραφείο του προέδρου Νίκολιτς και το τρίτο είναι μία ανάλυση της θέσης της Σερβίας διεθνώς. Όλα αυτά αποτελούν τμήμα της πλατφόρμας για το Κόσοβο και τα Μετόχια» εξήγησε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε πως «είχε συμφωνηθεί από την αρχή πως θα προωθηθούν στο κοινοβούλιο μόνο οι αρχές των διαπραγματεύσεων και η πρόταση επί της αυτονομίας δεν θα σταλεί για υιοθέτηση από τη βουλή... Αυτή θα ενσωματωθεί στο νόμο για ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου και θα υιοθετηθεί (στο σύνολό της) από τη βουλή στο τέλος των διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, το ψήφισμα, που θα αφορά τις αρχές των διαπραγματεύσεων, έχει ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως ότι «δεν θα υπάρξει αναγνώριση του Κοσόβου, το καθεστώς της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο και τα Μετόχια βρίσκεται στο επίκεντρο, η όλη διαδικασία θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόοδο στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρχει η υποχρέωση σεβασμού των συμφωνηθέντων ενώ θα αναζητείται παράλληλα συνολική λύση».
Το ψήφισμα, σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, θα πρέπει να τεθεί προς υιοθέτηση από τη βουλή στις 11 Ιανουαρίου. «Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτές τις βασικές αρχές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, σε αυτές τις συνομιλίες η Σερβία θα μπορέσει να παρουσιάσει τις απόψεις της για μία προσωρινή λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει ωστόσο την τελική λύση για το καθεστώς του Κοσόβου και των Μετοχίων», κατέληξε ο κ. Ντάτσιτς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.