Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Τουρκική» Έκθεση Προόδου για την πορεία προς ΕΕ

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιο για τις σχέσεις με ΕΕ.

«Έκθεση Προόδου» για την πορεία της Τουρκίας το 2012 έδωσε στην δημοσιότητα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις σχέσεις με τη ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, για να τονίσει ότι ή αντίστοιχη έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο ειναι «υποκειμενική, αβάσιμη και μεροληπτική».
Ο κ. Μπαγίς απαριθμεί τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια :
- Από το 2002 έως σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ 2000 νέοι νόμοι για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
- Η μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος έβγαλε από τις φυλακές 33.500 κρατούμενους, ενώ οι συλλήψεις μειώθηκαν από 49,2% το 20006 στο 23,5% το 2012.
- Ιδρύθηκε Συνήγορος του Πολίτη.
- Υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και της σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας.
- Ετέθη σε λειτουργία νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Εισήχθησαν στα σχολεία κατ' επιλογήν μαθήματα «ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων».
- Ετέθη σε ισχύ νομοθεσία κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε 14 πόλεις ανά την επικράτεια δημιουργήθηκαν κέντρα πρόληψης και εποπτείας της βίας κατά των γυναικών.
- Προωθήθηκε ο διάλογος με τις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες και το κράτος επέστρεψε τις κατασχεμένες περιουσίες στα μειονοτικά Ιδρύματα.
- Υπογράφηκε και ετέθη σε ισχύ την 1η Απριλίου 2012 η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.
- Ο αριθμός των γυναικών στην Εθνοσυνέλευση ανέβηκε από το 4% το 2007, στο 14,4% το 2011.
- Οι κρατούμενοι στις φυλακές μπορούν να χρησιμοποιούν την μητρική τους γλώσσα στις επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αρνείται την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά επισημαίνει τα όσα υπολείπονται να γίνουν.
«Ο χθεσινός ασθενής της Ευρώπης ανένηψε και τώρα είναι σε θέση να γράφει ιατρικές συνταγές για την σημερινή Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.