Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Βενεζουέλα: Θέλει τοποθέτηση προσωρινού προέδρου εξαιτίας της ασθένειας του Τσάβες

Καλεί σε διαδηλώσεις αν αναβληθεί η ορκωμοσία νέου προέδρου.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν απαιτώντας να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στις 10 Ιανουαρίου αν ο Ούγκο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί.
«Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κατά της παραβίασης του Συντάγματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ο Χούλιο Μπόρχες, βουλευτής του κόμματος Primero Justicia, του κυριότερου αντιπάλου του Τσάβες, Ενρίκε Καπρίλες.
«Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται (ενώπιον των βουλευτών για να ορκιστεί) πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης», τόνισε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά πως ο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Κούβα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος για τρίτη θητεία, μόλις του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, πιστός σύμμαχος του Τσάβες, Ντιοσδάδο Καμπέλο είναι ένας 49χρονος πρώην στρατιωτικός και επανεξελέγη το Σάββατο πρόεδρος του σώματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.