Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ερντογάν: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον Οτσαλάν



Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο χορήγησης γενικής αμνηστίας στους κούρδους αντάρτες, αλλά είπε ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε μία προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις που μαίνονται για περίπου τρεις δεκαετίες.
Ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τούρκοι αξιωματούχοι συζητούν το ζήτημα του αφοπλισμού των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και την Πέμπτη δύο κούρδοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί όπου κρατείται από το 1999.
"Οι συνομιλίες με τον Οτσαλάν δεν είναι μία νέα διαδικασία...Έχω πει στο παρελθόν ότι θα διαπραγματευτούμε με τους (κούρδους) πολιτικούς και θα δώσουμε μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη δυτική Αφρική.
Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης αμνηστίας σε μαχητές του ΡΚΚ ή την πιθανότητα να αποφυλακιστεί ο Οτσαλάν από το Ιμραλί και να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Ενα από τα κυριότερα αιτήματα των υποστηρικτών του κούρδου ηγέτη είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
"Η γενική αμνηστία για εκείνους που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες δεν τίθεται υπό συζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τον κατ' οίκον περιορισμό για τον Οτσαλάν», είπε ο Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.