Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

«Η κοιλάδα των λύκων» έβαλε φωτιά στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας


Έντονη διαμαρτυρία από το Τελ Αβίβ για τηλεταινία που προωθούσε τον αντισημιτισμό.Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας πραγματοποίησε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση, με αφορμή την προβολή σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι μιας τηλεταινίας που κρίθηκε αντισημιτική από το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τηλεταινία “Η κοιλάδα των λύκων” και υποστήριξε ότι “θέτει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, προκαλώντας μίσος για τη χώρα μας”.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση ξεκίνησε όταν πράκτορες της Μοσάντ ενημέρωσαν την κυβέρνηση για το περιεχόμενο του τηλεοπτικού υλικού. Υπό τις πιέσεις αυτές, η Τουρκία έκοψε κάποιες σκηνές από την τηλεταινία.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο, οπότε οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες, μετά και τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για την περσινή βίαιη επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ισραήλ. Εντονη διαμαρτυρία των ισραηλνών αρχών για αντισιμητική--όπως την χαρακτηρίζουν-- τηλεταινία που προβάλεται στην τουρκική τηλεόραση.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣΣ

Ο τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ κλήθηκε σήμερα στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ μετά από την μετάδοση στη χώρα του μιας τουρκικής τηλεταινίας που κρίθηκε αντισημιτική από τις ισραηλινές αρχές , έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.
"Διαμαρτυρηθήκαμε εξ ονόματος της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των σκηνών αυτής τους τουρκικής τηλεοπτικής σειράς που παρουσιάζει το Ισραήλ και τους Εβραίους ως απαγωγείς παιδιών και ως εγκληματίες πολέμου", ανέφερε στον τούρκο διπλωμάτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Είναι κάτι απαράδεκτο.
Αυτό το έργο προκαλεί κινδύνους για τη ζωή των Εβραίων στην Τουρκία καθώς και στις διμερείς μας σχέσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση, που ζητά την άμεση παρέμβαση των τουρκικών αρχών.Ο κ. Αγιαλον αναφέρθηκε στην τηλεταινία "Η κοιλάδα των λύκων" που περιέχει σκηνές που δείχνουν εξαιρετικά αρνητικά -σύμφωνα με τον ίδιο- πράκτορες της Μοσάντ (υπηρεσία ασφαλείας της χώρας για το εξωτερικό) καθώς και επίσημους εκπροσώπους του εβραϊκού κράτους.

Ο ίδιος κρίνει ότι η τηλεταινία αυτή "προκαλεί μίσος κατά του Ισραήλ".
Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Οκτώβριο είχε προκληθεί παρεμφερές επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών από μια άλλη τουρκική τηλεοπτική παραγωγή , την "Αϊριλίκ" που έδειχνε ισραηλινούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν εν ψυχρώ ένα νεογέννητο κοριτσάκι, που κρατούσε στα χέρια ο πατέρας του, ενώ έδειχνε και Παλαιστίνιους με δεμένα τα μάτια τους που ανέμεναν την εκτέλεσή τους από ισραηλινούς στρατιώτες.

Η Τουρκία έκοψε στη συνέχεια και μετά την έντονη ισραηλινή διαμαρτυρία κάποιες σκηνές από την τηλεταινία.Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί κυρίως μετά τα σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού, Ερντογάν, κατά του Ισραήλ μετά από την περσινή σκληρή ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.com



Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.