Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Απειλή Ερντογάν για απελάσεις 100.000 Αρμενίων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την αρμενική διασπορά για τον ρόλο της
Επί της ουσίας που «πονά» την Τουρκία ήταν επικεντρωμένη η χθεσινή απάντηση της Αρμενίας στην απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα απελάσει 100.000 Αρμένιους και Αρμένισσες που εργάζονται στην Τουρκία. «Οταν ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτρέπει στον εαυτό του δηλώσεις αυτού του τύπου, αμέσως μέσα μας ξυπνούν οι μνήμες των γεγονότων του 1915», είπε αποφεύγοντας τον όρο «γενοκτονία» ο Αρμένιος πρωθυπουργός Τιγκράν Σαρκισιάν, εις απάντησιν του κ. Ερντογάν, που θέλησε να πλήξει την Αρμενία «εκεί που πονά».
Ευρισκόμενος προχθές στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο κ. Ερντογάν απείλησε με απελάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, κατά κύριο λόγο γυναίκες από φτωχές περιοχές της Αρμενίας οι οποίες άρχισαν να συρρέουν μετά τον σεισμό του 1988 κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάζονται ως καθαρίστριες, νταντάδες ή σε θέσεις ανειδίκευτου εργάτη.
«Ανεχόμαστε 100.000»
«Από τους συνολικά 170.000 Αρμένιους της Τουρκίας, μόνον οι 70.000 έχουν τουρκική υπηκοότητα. Εμείς ανεχόμαστε τους υπόλοιπους 100.000· εάν όμως χρειαστεί, θα αναγκαστούμε να τους πούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Δεν είναι δικοί μου πολίτες. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τους κρατώ στη χώρα μου», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης στην τουρκική υπηρεσία του BBC.
«Η Αρμενία πρέπει να πάρει σημαντική απόφαση για τη συμφιλίωση με την Τουρκία, ως εκ τούτου πρέπει να απελευθερωθεί από την πρόσδεσή της στη διασπορά. Οσοι ενδιαφέρονται για την Αρμενία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, οφείλουν πρωτίστως να τη βοηθήσουν να απελευθερωθεί από την επιρροή της διασποράς», συνέχισε όλο υπονοούμενα ο κ. Ερντογάν. Δεν έψεξε τη Σουηδία, το Κοινοβούλιο της οποίας ψήφισε την περασμένη Παρασκευή υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, εκτιμώντας τη «θετική στάση» του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ρένφελντ, που διαχώρισε τη θέση του.
Καθησυχαστικός, αλλά επίσης γεμάτος υπονοούμενα, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σουάτ Κιλίογλου, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν δεν μίλησε για κάτι που θα συμβεί σήμερα ή αύριο, «απλώς ήθελε να θυμίσει στην κοινή γνώμη ότι Αρμένιοι ζουν παράνομα στην Τουρκία». Κατά τους αναλυτές όμως, οι απειλές του κ. Ερντογάν ενδέχεται όχι μόνο να βλάψουν την τουρκοαρμενική προσέγγιση, αλλά να δυσαρεστήσουν ιδιαιτέρως τους βασικούς υποστηρικτές της, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ενώ από τη Βρετανία ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλούσε, στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι επανήλθε στο θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αντικείμενο την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, κυρίως των άρθρων που αφορούν στο δικαστικό σύστημα, σε περίπτωση που το σχέδιο αναθεώρησης δεν εγκριθεί στην Εθνοσυνέλευση. Η προειδοποίηση Αταλάι συνέπεσε με την επίθεση μερίδας του τουρκικού Τύπου εναντίον των «αντισυνταγματικών» δηλώσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μπασμπούγ την περασμένη Δευτέρα εις βάρος μέσων ενημέρωσης που «υπονομεύουν τις σχέσεις μεταξύ αξιωματικών και των υφισταμένων τους». Τούρκοι αρθρογράφοι θεωρούν τη στάση του στρατηγού κολάσιμη και την εκ μέρους του υποβάθμιση της υπόθεσης «Βαριοπούλα» τον περασμένο Ιούνιο «ωμή παρέμβαση εις βάρος της ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης».
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.