Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Πειράματα της ΝASA για βιοντίζελ στο Διάστημα
Από τη μια μεριά, είναι γνωστό πως τα καύσιμα φυτικής προέλευσης –δηλαδή η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ– μπορούν να υποκαταστήσουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, επιβαρύνοντας μάλιστα την ατμόσφαιρα με μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την άλλη, όμως, οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει πως οι καλλιέργειες ενεργειακών ποικιλιών για την παραγωγή καυσίμων μπορούν τελικά να αποδειχθούν επιζήμιες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο, επιταχύνοντας την αποψίλωση των δασών αλλά και στερώντας από τη γεωργία εκτάσεις οι οποίες κανονικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Κι όμως, η NASA φιλοδοξεί να βρει λύση σε αυτό το αδιέξοδο, ποντάροντας στο φυτό Jatropha και στο… Διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, η έκθεση κυττάρων του φυτού στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που επικρατούν έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα θα δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας νέας εμπορικής ποικιλίας, η οποία θα αναπτύσσεται πιο γρήγορα και θα παράγει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βιοκαυσίμου. Και για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, μετέφεραν μέσω του διαστημικού λεωφορείου Endeavour οκτώ δείγματα από κυτταρικές καλλιέργειες του Jatropha στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε συνθήκες μικροβαρύτητας μέχρι τον Απρίλιο, πριν επιστρέψουν στη Γη με το διαστημόπλοιο Discovery. Τότε, τα δείγματα αυτά θα αντιπαραβληθούν με αντίστοιχες καλλιέργειες που αναπτύσσονται στα εργαστήρια της υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθεί αν το διαστημικό περιβάλλον τελικά επηρέασε τη δομή και την ταχύτητα ανάπτυξης των κυττάρων, επιδρώντας στον τρόπο έκφρασης των γονιδίων τους.
«Πράσινος χρυσός»
Αλλωστε, εδώ και χρόνια το Jatropha έχει πάρει από τους επιστήμονες το παρατσούκλι «πράσινος χρυσός», αφού από τους καρπούς του προέρχεται ένα φυτικό έλαιο υψηλής ποιότητας, το οποίο όχι μόνο δεν είναι βρώσιμο –αφού είναι τοξικό– αλλά και θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του ντίζελ. Επίσης, το εν λόγω φυτό ευδοκιμεί αποκλειστικά σε άνυδρα κλίματα, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές όπου υπάρχουν τροπικά δάση, θέτοντάς τα έτσι σε κίνδυνο. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το Jatropha αναπτύσσεται σε άγονες περιοχές ή σε εδάφη όπου η ποιότητα του χώματος είναι υποβαθμισμένη, με συνέπεια να μην απειλεί να εκτοπίσει τις καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή τροφίμων.
Ωστόσο, επειδή δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ ξανά σε μαζική κλίμακα, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τις ασθένειες ή τα παράσιτα στα οποία είναι ευάλωτο, ενώ ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν την ποσότητα βιοντίζελ που θα μπορούσε να παραχθεί από μια συγκεκριμένη έκταση. Γι’ αυτό και ελπίζουν πως τα πειράματα στον διαστημικό σταθμό θα οδηγήσουν σε μία ποικιλία η οποία συν τοις άλλοις θα έχει επίσης προβλέψιμα χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.