Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Oι ΗΠΑ αναμένουν πάγωμα εποικισμών


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να διέψευδε με κατηγορηματικό τρόπο τα ξημερώματα της Πέμπτης τα περί κρίσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ, πλην όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε χθες σαφές ότι εξακολουθεί να αναμένει την τοποθέτηση της ισραηλινής κυβέρνησης στο αμερικανικό αίτημα για ακύρωση των σχεδίων ανάπτυξης των εβραϊκών εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς που απαρτίζουν το λεγόμενο Συμβούλιο για Ζητήματα Ασφαλείας προκειμένου να καθορίσει την απάντηση της χώρας στο αίτημα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κλίντον είχε χαρακτηρίσει «προσβολή» την ανακοίνωση της αδειοδότησης 1.600 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην Ιερουσαλήμ από το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανήμερα της επίσημης επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην πόλη στις 11 Μαρτίου.


«Δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Ομπάμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox Νews. «Το Ισραήλ είναι ένας εκ των σημαντικότερων συμμάχων μας και η ειδική σχέση μεταξύ μας και του ισραηλινού λαού δεν πρόκειται να χαθεί», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα, ωστόσο, παραδέχτηκε πως υφίστανται διαφωνίες, οι οποίες σχετίζονται με τους τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναμένει την απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης στα αιτήματα της κ. Κλίντον. «Ακόμα δεν μας έχουν τηλεφωνήσει», αποκάλυψε. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η κ. Κλίντον φέρεται να ζήτησε από τον κ. Νετανιάχου να ακυρώσει τα σχέδια ανάπτυξης στους εβραϊκούς εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, προβαίνοντας σε κάποια κίνηση καλής θέλησης προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.