Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Με αργούς ρυθμούς η καταμέτρηση ψήφων στο Ιράκ



AFP, A.P., Reuters

ΒΑΓΔΑΤΗ. Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου στο Ιράκ, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Η καθυστέρηση αποδίδεται επισήμως στην αδυναμία του συστήματος υπολογιστών που χρησιμοποιεί η κεντρική εφορευτική επιτροπή να επεξεργαστεί τα στοιχεία που καταχωρίζονται.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται καχύποπτη, κάνοντας λόγο για απόπειρα νοθείας, παρά τις διαβεβαιώσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ ότι η αναμέτρηση ήταν σε γενικές γραμμές διαφανής. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι εξαιρετικά σχολαστική, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και οι ενστάσεις που σημάδεψαν τις τοπικές εκλογές του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί έως χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος), το κυβερνών Κόμμα του Κράτους Δικαίου, υπό τον σιίτη πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλικί, διατηρούσε προβάδισμα στις 7 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, κυρίως στον Νότο και την περιοχή της πρωτεύουσας.


Ακολουθεί το κοσμικό κόμμα Ιρακίγια, υπό την ηγεσία του επίσης σιίτη πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο φαίνεται να προηγείται σε πέντε επαρχίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με σουνιτικό πληθυσμό. Το σκληροπυρηνικό σιιτικό κόμμα Ιρακινή Εθνική Συμμαχία κυριαρχεί σε τρεις επαρχίες, ενώ σε τρεις ακόμη επαρχίες προηγούνται οι κουρδικοί πολιτικοί σχηματισμοί.

Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα δεν αποκλείεται να μεταβληθεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η εκδίκαση των ενστάσεων. Κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται η «μάχη της Βαγδάτης», όπου, με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο κ. Μαλικί προηγείτο με άνετη διαφορά.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την επόμενη ημέρα έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά δύσκολη την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Μαλικί θεωρείται ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, αφού το κόμμα του προηγείται και θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιους θα συμμαχήσει. Πολιτικοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να απευθυνθεί μόνο σε σιιτικούς σχηματισμούς, γεγονός που θα έχει άμεση συνέπεια την αποξένωση του σουνιτικού στοιχείου και πιθανώς την αναζωπύρωση της βίας.

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας χθες στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα είναι ενδεικτικές του κλίματος έντασης που επικρατεί. Στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα, ενώ εκτιμάται ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα θα συνεχιστούν για όσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλάουι απολαύει της στήριξης των σουνιτών, αλλά και ορισμένων Κούρδων, όπως αποδεικνύεται και από τη διαφαινόμενη επικράτησή του στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κιρκούκ. Υπό αυτήν την έννοια, η συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα ίσως να κατευνάσει τα πνεύματα, εν όψει και της αποχώρησης από τη χώρα όλων των αμερικανικών μονάδων πρώτης γραμμής έως τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.