Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Το Ιράκ κινδυνεύει από τη θρησκευτική διένεξη



AFP, Reuters

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος όξυνσης της θρησκευτικής διένεξης στο Ιράκ, καθώς τα δύο μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα της χώρας αφήνουν ανοιχτή την προοπτική συγχώνευσής τους. Ενδεχόμενη συνεργασία ή συγχώνευση του Κράτους του Νόμου, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, και του συνασπισμού της Ιρακινής Εθνικής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει και η παράταξη του γνωστού για τις αντιαμερικανικές του θέσεις κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, μπορεί να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση το κοσμικό κόμμα Ιρακίγια. Πρόκειται για τον διαθρησκευτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο κοσμικός πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι. Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, το Ιρακίγια ήταν το κόμμα που υποστηρίχθηκε σημαντικά από τη μειονότητα των σουνιτών. Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τις ΗΠΑ, δεδομένης της απόφασης του προέδρου Ομπάμα για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ από την 1η Σεπτεμβρίου, όσο και από τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας.



Την ίδια στιγμή, η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ανήμερα των εκλογών της 7ης Μαρτίου. «Θα συνεχίσουμε να διώκουμε τις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους», υποστήριξε ο φερόμενος ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκνταντί. Ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να διατηρεί επαφές με την Αλ Κάιντα, κατέστησε σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν σημαίνει το παραμικρό» για τους μουτζαχεντίν και εξέφρασε την άποψη ότι η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη.

Χθες, τέλος, ομάδα ενόπλων εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επιδρομή εναντίον φυλακίου των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Ραντγουανίγια, της νότιας Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ δύο αστυνομικούς στην ίδια περιοχή. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν αρχικά να αποκλείσουν την περιοχή και λίγο αργότερα ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκαεπτά υπόπτων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.