Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Η Σαουδική Αραβία απένειμε το βραβείο «Βασιλιάς Φαϊζάλ» στον Ερντογάν
Με το Διεθνές Βραβείο «Βασιλιάς Φαϊζάλ» η Σαουδική Αραβία τίμησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τις υπηρεσίες του προς το Ισλάμ. Το βραβείο στον Τούρκο πρωθυπουργό απένειμε χθες στο Ριγιάντ ο βασιλιάς Αμπντάλα «θέλοντας έτσι να επιδοκιμάσει επισήμως τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αγκυρας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, με την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα βρει κάποια λύση», διαπίστωναν οι αναλυτές. Οι ίδιοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι, παρά την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση, ο Τούρκος πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά «δεν μάσησε τα λόγια του», όταν χρειάστηκε να αναφερθεί στο Ιράν ή στη Χαμάς, στην Υεμένη και τη Συρία.
«Δεν πιστεύω ότι επιπλέον κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα φέρουν αποτέλεσμα», είπε ο κ. Ερντογάν. «Δεν γίνεται να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο. Εάν θέλουμε θετικά αποτελέσματα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι πλευρές», συνέχισε, αναφερόμενος στη Χαμάς. Ορισμένοι ακροατές του δυσφόρησαν, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον βασιλιά Αμπντάλα να του απονείμει το βραβείο, ούτε αναλυτές του Κόλπου να εξάρουν τον τουρκικό ρόλο και να τονίσουν πόσο πολύ τα αραβικά κράτη και οι χώρες του Περσικού επενδύουν στη «μοναδική θέση της Τουρκίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις και με το Ιράν και με το Ισραήλ».
Αμφιβολίες συνέχισαν να περιβάλλουν την «ειδική σχέση» Τουρκίας - Ισραήλ και κατ’ επέκταση τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, που διαταράχθηκαν μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, την περασμένη εβδομάδα. Η χθεσινή «Ζαμάν» δεν θεωρεί πιθανό για την ώρα να ληφθούν αντίποινα, «όπως το να κλείσει η βάση του Ιντσιρλίκ ή να διακοπεί η εισαγωγή αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ. «Ωστόσο τυχόν μόνιμος τραυματισμός στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας θα ζημιώσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία συμβάλλει τα μέγιστα», σημειώνει. Επικαλούμενη την εφημερίδα «Hill» του Κογκρέσου, μας πληροφορεί ότι ο βασικός εισηγητής του αρμενικού ψηφίσματος, Ανταμ Σιφ, βουλευτής της Καλιφόρνιας, θα το θέσει στην κρίση της Βουλής μόνον εάν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 212 ψήφους. Για την ώρα διαθέτει μόνο εκατόν τριάντα επτά.
Τέλος, η «Jerusalem Post» προειδοποιούσε χθες τους «σκληρούς επικριτές της Αγκυρας στο Ισραήλ» να προσέξουν μήπως δημιουργηθεί άξονας «Τουρκίας - Συρίας - Ιράν».
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.