Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Αμετανόητος ο Σαακασβίλι


Του Γιώργου Δελαστίκ

Αυτό ήταν ήδη γνωστό, βεβαίως, ιδίως από τη στιγμή που πριν από ενάμιση χρόνο οδήγησε τη χώρα του σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας εισβάλλοντας στη Νότια Οσετία. Υπήρχε όμως η ελπίδα ότι η εξευτελιστική στρατιωτική συντριβή της Γεωργίας στον πόλεμο εκείνο εντός ολίγων ωρών και η διατήρηση της Γεωργίας ως ανεξάρτητης χώρας μόνο χάρη στην πολιτική «φιλευσπλαχνίας» του Κρεμλίνου θα είχαν κάπως συνετίσει τον Σαακασβίλι - πόσω μάλλον που και η δική του προσωπική επιβίωση και διατήρηση στην εξουσία οφείλεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε όμως να κάνουμε με έναν αμετανόητο «πολιτικό γκάνγκστερ», ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ειρήνη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η προβοκάτσια, στην οποία προχώρησε το Σαββατόβραδο ο Σαακασβίλι, είναι αδιανόητη για δημοκρατική χώρα: έβαλε τον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Ιμέντι να αναγγείλει σε έκτακτο δελτίο του ότι... η Ρωσία εισέβαλε δήθεν στη Γεωργία!


Μάλιστα ο παρουσιαστής του δελτίου ανέφερε ότι σποραδικές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγονταν ήδη σε δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας, ενώ ρωσικά βομβαρδιστικά κατευθύνονταν ήδη προς τη Γεωργία για να βομβαρδίσουν τις πόλεις της!

Προς ενίσχυση δε του τρόμου των Γεωργιανών πολιτών, που φυσικά ξεχύθηκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, διακόπηκαν και οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα, χωρίς να έχει ακόμη διαπιστωθεί αν αυτό συνέβη κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, όπως καταγγέλλει η γεωργιανή αντιπολίτευση ή εξαιτίας υπερφόρτωσης του δικτύου λόγω αυξημένων κλήσεων.

Η προσχεδιασμένη και αποκλειστική πολιτική στόχευση αυτής της κίνησης του Σαακασβίλι συνάγεται και από το γεγονός ότι το «ρεπορτάζ» του σταθμού παρουσίαζε τους ηγέτες της γεωργιανής αντιπολίτευσης να συνεργάζονται με τις δυνάμεις των υποτιθέμενων Ρώσων εισβολέων και να τις καλωσορίζουν στο γεωργιανό έδαφος! Καθώς ο σταθμός του Σαακασβίλι χρησιμοποιούσε εικόνες από τον πραγματικό ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008 με ψεύτικη περιγραφή που παρουσίαζε τις μάχες ως δήθεν σημερινές, ο πανικός του κόσμου έφτασε στο απόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο Σαακασβίλι, τον οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός εμφάνιζε ως δήθεν νεκρό για να προκαλέσει συμπάθεια περί το άτομό του, δεν παρουσιάστηκε να κάνει δηλώσεις παρά μόνο την Κυριακή μία μέρα μετά. Είπε δε ότι αυτό το προβοκατόρικο «ρεπορτάζ» ουσιαστικά προαναγγέλλει το μέλλον της Γεωργίας! Δεν άφησε έτσι την παραμικρή αμφιβολία ως προς το ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την επαίσχυντη ιστορία...

Τα κίνητρα πίσω από αυτήν την πράξη του Σαακασβίλι είναι προφανή.

Μετά την αποχώρηση των προστατών του, των πιο επιθετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων από την εξουσία στην Ουάσιγκτον, ο Σαακασβίλι αισθάνεται -και δικαιολογημένα- ότι και οι δικές του μέρες στην εξουσία είναι μετρημένες.

Έχοντας μάλιστα δει πόσο εύκολα και ταπεινωτικά απομακρύνθηκε από την εξουσία στην Ουκρανία ο ομοϊδεάτης του και εξίσου υστερικά αντιρώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο, ο οποίος από «λαϊκός ήρωας» κατάντησε να μην πάρει ούτε το 5% στις τελευταίες προεδρικές εκλογές για να αντικατασταθεί από τον ρωσόφιλο αντίπαλό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Σαακασβίλι τρέμει μήπως επαναληφθεί στη Γεωργία το ουκρανικό προηγούμενο.

Το πιθανότερο είναι πως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι δύο σημαντικότεροι ηγέτες της γεωργιανής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιας για αντικαταστάτρια του Σαακασβίλι, της Νίνο Μπουρζανάτζε, που αρχικά ήταν στενότατη συνεργάτριά του και τώρα έχει εξελιχθεί σε θανάσιμη πολιτική και προσωπική του αντίπαλο, συναντήθηκαν φέτος με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σαακασβίλι έσπευσε αμέσως να καταγγείλει ως... «προδότες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επειδή συναντήθηκαν με τον Πούτιν. Γι’ αυτό και η τηλεοπτική προβοκάτσια του Σαακασβίλι τούς εμφάνιζε ως «συνεργάτες των εισβολέων της Μόσχας».

Με τέτοια κόλπα όμως ο Σαακασβίλι είναι αδύνατον να σωθεί...

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. όλες οι φιλοδυτικες κυβερνήσεις αρχίσουν να καταρέουν πλέον σιγα σιγα,πλεον δεν ζουμε σε ενα μονοπολικο κοσμο αλλα διπολικο ή καλυτερα τριπολικο (Ρωσια,Κίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.