Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σε δίνη ο Ν. Σαρκοζί


Αντιμέτωπος με την οργή «βαρόνων» και ψηφοφόρων του UMP -των τελευταίων στα blogs και στο facebook- βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί, για το χειρότερο ποσοστό (26%) που σημείωσε η γαλλική Δεξιά από συστάσεως της «γκωλικής» Πέμπτης Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958!
Ομως την ώρα που τα κόμματα της Αριστεράς συμμαχούν για να τον ρίξουν νοκ άουτ στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών στις 21 Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει να «στρουθοκαμηλίζει» (έκφραση της «Λιμπερασιόν»), αρνούμενος να δεχτεί την ήττα και ποντάροντας στο 53% της αποχής.


«Δεν τα πήγαμε κι άσχημα δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Οι Εργατικοί στην Αγγλία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν περισσότερα προβλήματα», φέρεται να είπε ο Σαρκοζί στους άφωνους συνεργάτες του, στον δευτεριάτικο πρωινό καφέ των Ηλυσίων.


Σύμφωνα με τη «Μοντ» ετοιμάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση με ολιγομελή «ομάδα κρούσης», στην οποία συμμετέχει και η φερόμενη ως ερωμένη του, υπουργός Οικολογίας Σαντάλ Ζουανό.

Ομως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ τον κάλεσε να αναλογιστεί «για ποιον λόγο η Δεξιά έγινε αντικείμενο τέτοιας απέχθειας από τους ψηφοφόρους», συμβουλεύοντάς τον να ξανασκεφτεί τις μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό σύστημα.
Σε δίνη ο Ν. Σαρκοζί

Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο βετεράνος γερουσιαστής Φιλίπ Νταγιέ (άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού Ραφαρέν), λέγοντας ότι πρέπει να είναι κανείς «εντελώς κουφός» για να μην αντιληφθεί την ψήφο τιμωρίας. Ο δεξιός γερουσιαστής επιτέθηκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Σαρκοζί για την προσπάθεια εξωραϊσμού της ήττας, καταγγέλλοντας ότι το «παλάτι» (σ.σ.: προεδρικό μέγαρο) έχει θέσει το UMP υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου εκτιμούν ότι ο 55χρονος Σαρκοζί αποτελεί πλέον βαρίδι για το κόμμα του, σε βαθμό που η Δεξιά να αναζητά ήδη άλλον υποψήφιο πρόεδρο για το 2012.

«Οι Γάλλοι τρομάζουν από το πολιτικοκοινωνικό αδιέξοδο και βλέπουν ότι ο σαρκοζισμός δεν λειτουργεί πια», είπε συνεργάτης του προέδρου στη «Μοντ».

Συνεργασία
Στο μεταξύ, Σοσιαλιστές και Οικολόγοι επισφράγισαν χθες τη συνεργασία τους σε 21 από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες για τον β’ γύρο (πλην Βρετάνης), με πλήρη ή μερική συμπαράσταση του Μετώπου της Αριστεράς.

Αργά χθες αναμενόταν κοινή εμφάνιση της γραμματέως του PS Μαρτίν Ομπρί με τη Σεσίλ Ντιφλό των Πρασίνων και τη Μαρί-Ζορζ Μπιφέ του ΚΚ Γαλλίας, ως εκπροσώπου του Μετώπου της Αριστεράς.

«Ο Σαρκοζί δεν μας σκότωσε» θριαμβολόγησε από την πλευρά του ο Λεπέν, που ανέβασε το Εθνικό Μέτωπο στο 11,7% και «προκρίθηκε» για τον β’ γύρο σε 12 περιφέρειες.

Προς... άσχημο τέλος
Μέσα σε όλα, και φήμες για διαζύγιο με την Κάρλα

Παραμύθι με... άσχημο τέλος θυμίζει πλέον η πολιτική καριέρα του Σαρκοζί, όπως το ειδύλλιό του με την Κάρλα Μπρούνι. Ο φιγουρατζής και ερωτύλος «πρόεδρος μπλινγκ-μπλινγκ», όπως τον αποκάλεσε χαιρέκακα ο αγγλοσαξωνικός Τύπος το 2007, εξάντλησε τη γοητεία του και η μπογιά του «εθνοσωτήρα» δεν περνάει. Οι θαυμαστές του δεν στράφηκαν στην Αριστερά, αλλά στην αποχή και στο Εθνικό Μέτωπο που κεφαλαιοποίησε την ανεργία και τον αντιμεταναστευτικό φόβο. Μέσα σε όλα ήρθαν κι οι φήμες για το διαζύγιο με την Κάρλα.

Οι «Τάιμς» χαρακτήρισαν στημένη την κοινή τους εμφάνιση την ημέρα των εκλογών, αφού η τραγουδίστρια-μοντέλο ήταν «σιωπηλή, σφιγμένη, με παγωμένο χαμόγελο». «Αραγε έφταιγε η ένταση των ημερών ή άλλες δυνάμεις, βλέπε... μπότοξ;».

Γιάννης Παπαδάτος

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.