Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Διεκόπησαν οι συνομιλίες Ταλιμπάν - ΟΗΕ



BBC, AP, AFP

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι πρόσφατες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Ταλιμπάν από τις αρχές του Πακιστάν, είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ του ΟΗΕ και των φανατικών ισλαμιστών. Όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο μέχρι πρότινος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Κάι Εϊντε, είχε ξεκινήσει συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας με τους Ταλιμπάν από την περασμένη άνοιξη. Αν και οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο, η συχνότητα των επαφών είχε πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ορισμένοι οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν επρόκειτο να παρευρεθούν στη παραδοσιακή «συνέλευση των πρεσβυτέρων» (τζίργκα), την οποία θα διοργανώσει ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, τον επόμενο μήνα. Στόχος της συνέλευσης, αλλά και των επαφών του ΟΗΕ, είναι να βρεθεί πολιτική διέξοδος από τον εμφύλιο μεταξύ κυβέρνησης, ΝΑΤΟ και εξτρεμιστών, ο οποίος ταλανίζει τη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια.


Kλίμα καχυποψίας

Ωστόσο, η σύλληψη του Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, δεύτερου στην ιεραρχία των Ταλιμπάν μετά τον Μουλά Ομάρ και άλλων μελών της ηγετικής ομάδας του κινήματος, εκτροχίασε τη διαδικασία επαναπροσέγγισης και επανέφερε το κλίμα καχυποψίας. Σύμφωνα με τον κ. Εϊντε, θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο έμπειρος Νορβηγός διπλωμάτης άφησε μάλιστα αιχμές για τη χρονική συγκυρία των γεγονότων και τη λογική που εξυπηρετούσαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται υπόνοιες για τις προθέσεις της πακιστανικής κυβέρνησης. Λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας New York Times ανέφερε ότι στόχος του Ισλαμαμπάντ ήταν να εξουδετερώσει όσα στελέχη των Ταλιμπάν εμφανίζονταν διατεθειμένα να συνδιαλεχθούν με την κυβέρνηση της Καμπούλ, ώστε να ελέγξει αυτό την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχει λόγο «στην επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν. Με τη συνέντευξη του κ. Εϊντε στο BBC, το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά και από επίσημα χείλη.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Πακιστάν αρνείται ότι συνέλαβε τους οπλαρχηγούς των Ταλιμπάν, προκειμένου να ενισχύσει τη δική του θέση στις διαπραγματεύσεις και να ελέγξει εμμέσως το κίνημα των εξτρεμιστών, με το οποίο άλλωστε οι μυστικές του υπηρεσίες διατηρούν διαύλους επικοινωνίας. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της, χαιρέτισε επισήμως τις συλλήψεις, αφού ο Μπαραντάρ ήταν καταζητούμενος για τρομοκρατικές πράξεις. Παραμένει όμως αμφίβολο αν η χρονική συγκυρία της εξουδετέρωσής του εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.