Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Διπλή επίθεση στο μετρό της Μόσχας




Βομβιστικές επιθέσεις στο μέτρο της Μόσχας με τουλάχιστον 39 νεκρούς.


Τουλάχιστον 39 νεκροί και 64 τραυματίες, μεταξύ αυτών αρκετά παιδιά, είναι ο έως στιγμής τραγικός απολογισμός των δύο διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας. Εκπρόσωπος του υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε ότι στους νεκρούς δεν υπολογίζονται οι δύο γυναίκες καμικάζι που – καθ' όλες τις ενδείξεις – ευθύνονται για τις εκρήξεις. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 07:56 στη στάση «Λιουμπιάνκα», όπου βρίσκεται το κεντρικό κτήριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διαδόχου της KGB, και 45 λεπτά αργότερα στη στάση «Παρκ Κουλτούρι», όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» και το δορυφορικό δίκτυο «Russia Today».


Οι δύο στάσεις απέχουν περίπου ένα και τρία χιλιόμετρα αντιστοίχως από το Κρεμλίνο και την Κρατική Δούμα και βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή του μετρό, μια από τις πλέον πολυσύχναστες και κεντρικές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, όταν περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι και σπουδαστές, κατευθύνονταν στους τόπους εργασίας τους και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που εδρεύουν στην περιοχή.

Όπως επισήμως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν από δύο γυναίκες -καμικάζι στο δεύτερο και τρίτο βαγόνι, τη στιγμή που οι συρμοί βρίσκονταν στην πλατφόρμα των σταθμών και γινόταν αποβίβαση - επιβίβαση επιβατών.

Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, τα διαμελισμένα πτώματα των γυναικών έχουν εντοπιστεί στο σημείο των εκρήξεων, οδηγώντας τις υπηρεσίες να θεωρούν ως κυρίαρχη εκδοχή των επιθέσεων εκείνη της τρομοκρατίας, με αυτουργούς τις λεγόμενες «μαύρες χήρες» και πιθανότερους οργανωτές κάποιες από τις οργανώσεις Τσετσένων και ισλαμιστών τρομοκρατών, που συνεχίζουν να δρουν διεκδικώντας την αυτονόμηση τμημάτων του ρωσικού Βορείου Καυκάσου.

Χιλιάδες άνδρες των σωμάτων Ασφαλείας φρουρούν τις εισόδους του μετρό και περιπολούν στο κέντρο της πόλης προσπαθώντας να ενισχύσουν το ηθικό των πολιτών, αλλά και να αντιμετωπίσουν προληπτικά ενδεχόμενη νέα βομβιστική επίθεση, καθώς οι φήμες οργίασαν στην πόλη για περισσότερες εκρήξεις, οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τις Αρχές.

Στον τόπο των εκρήξεων, που έχει αποκλειστεί προκαλώντας ακόμη μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, εξακολουθούν να εργάζονται συνεργεία ειδικών, που συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ όλοι οι τραυματίες και οι νεκροί ανασύρθηκαν από τις υπόγειες στάσεις και διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία και νεκροτομεία της Μόσχας. Για την ταχύτερη, μάλιστα, διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, που προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε τόσο κεντρικές λεωφόρους και πλατείες της πόλης.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της πόλης, καθώς είναι ισχυροί οι φόβοι των Αρχών ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί μια νέα απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, πέντε χρόνια ύστερα από ανάλογες επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στην Αγία Πετρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.

Το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέπτεται το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση διάσωσης στη Μόσχα και τις έρευνες, που έχουν ξεκινήσει, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ ζητούν «αυστηρή και άμεση απάντηση» από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης, που φάνηκε να είχε καθησυχαστεί, όπως και ολόκληρη η ρωσική κοινωνία, ότι παρόμοιες επιθέσεις δεν είναι δυνατόν πλέον να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες και αυστηρά φρουρούμενες πόλεις.

Σε σύσκεψη στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ ζήτησε να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα και διαβεβαίωσε ότι «η μάχη με τους τρομοκράτες θα συνεχιστεί χωρίς καμιά ταλάντευση έως το τέλος».

Αν και εκτιμάται ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν πλήρη στοιχεία όλων των θυμάτων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τις Αρχές δεν υπάρχουν ξένοι πολίτες μεταξύ των τραυματιών και νεκρών.

Εισαγγελική έρευνα


Σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας οφείλονται οι δύο εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό της Μόσχας που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μόσχας Γιούρι Σιομίν.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το στοιχείο ότι τα εκρηκτικά ήταν επιδεμένα στο σώμα», δήλωσε ο κ. Σιομίν στους δημοσιογράφους σχετικά με την πρώτη έκρηξη στον σταθμό Λιουμπιάνκα.

«Το σενάριο ήταν παρόμοιο» και στη δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στο Παρκ Κουλτούρι περίπου στις 8:40 (τοπική ώρα, 7:40 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο δήμαροχος της Μόσχας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι βομβιστές ήταν γυναίκες καμικάζι.«Δύο γυναίκες τρομοκράτες πραγματοποίησαν αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ στους δημοσιογράφους στον σταθμό Παρκ Κουλτούρι.

Παράλληλα, οι αρχές της πόλης ζήτησαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν το κέντρο, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και για τη δική τους ασφάλεια.

Εικόνες από τους τόπους της επίθεσης στο Ίντερνετ


Λήψεις από κάμερες παρακολούθησης του μοσχοβίτικου μετρό που εμφανίσθηκαν στο Ιντερνετ δείχνουν ακίνητα σώματα στο έδαφος της εισόδου του σταθμού της Λουμπιάνκα και ομάδες διάσωσης να φροντίζουν τους τραυματίες.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα 34,25 από 34,13 σε σχέση με το καλάθι ευρώ-δολαρίου της κεντρικής τράπεζας. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τις αιματηρότερες επιθέσεις στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο 2004, όταν καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 100 στο μετρό της Μόσχας.

Βρέθηκαν οι σοροί των γυναικών-καμικάζι


Εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στους δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα, Βλαντίμιρ Μαρκίν.

«Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα», δήλωσε.

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία δήλωση για ανάληψη ευθύνης», διαβεβαίωσε εξάλλου ο κ. Μαρκίν, προσθέτοντας ότι η αστυνομία της Μόσχας «βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας». Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

«Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.

Οι καμικάζι προέρχονται από την περιοχή του Καυκάσου


Οι πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας πραγματοποιήθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, δήλωσε ο αρχηγός των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

«Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμισιτκή ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com.

Πούτιν: Οι τρομοκράτες θα εξολοθρευτούν


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους των δύο επιθέσεων αυτοκτονίας.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα που είναι τρομερό ως προς τις συνέπειές του και ειδεχθές ως προς τις μεθόδους του», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε μία τηλεδιάσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα σώματα επιβολής του νόμου δεν θα φεισθούν προσπαθειών για να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες. Οι τρομοκράτες θα εξολοθρευτούν», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Μεντβέντεφ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κήρυξε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας να λάβουν μέτρα για καλύτερο έλεγχο στα μέσα μαζικής μεταφορές και τις συγκοινωνίες της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας χωρίς δισταγμός μέχρι τέλους» δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ μετά από έκτακτη συνάντηση, όπου ζήτησε την αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις


Η Γαλλία καταδικάζει με τον «πλέον κατηγορηματικό τρόπο» τις σημερινές επιθέσεις στη Μόσχα και διαβεβαιώνει τη Ρωσία ότι έχει την «αμέριστη συμπαράστασή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Κουσνέρ. «Θα έχω τη δυνατότητα να εκφράσω και δια ζώσης την υποστήριξή μου στον Ρώσο ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ, απόψε το βράδυ στη σύνοδο της G8 στο Γκατινό του Καναδά», πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ (σήμερα στον Καναδά πραγματοποιείται η τακτική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8).

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τις «ειδεχθείς» αυτές ενέργειες και διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την αλληλεγγύη της Γαλλίας σ' αυτήν την τραγική δοκιμασία.

Διεθνής αντίδραση

Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών», τόνισε ο Ράσμουσεν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι. «Τα τραγικά αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.

Εξάλλου, η Interpol προσέφερε την «πλήρη υποστήριξή της» προς τη Ρωσία στις έρευνες που γίνονται για τις επιθέσεις. Η Interpol που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θέτει στη διάθεση των ρωσικών αρχών «κάθε δυνατή βοήθεια στην έρευνα για τις επιθέσεις αυτές».

«Οι επιθέσεις αυτές είναι επονείδιστες και παράλογες ενέργειες και έχουν στόχο τους πολίτες», δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Λουμπουτέν αξιωματούχος της Interpol.

www.kathimerini.gr AP, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.