Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Έτοιμος για σύγκρουση με δικαστές και στρατό
Ο Ερντογάν προχωρεί στη συνταγματική αναθεώρηση παρά τις απειλές των θιγμένων
«Μετά το κουτί της Πανδώρας, που άνοιξε με την υπόθεση Εργκένεκον και τις συλλήψεις στρατιωτικών, τώρα με τη συνταγματική αναθεώρηση ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου», παρατηρούσε Δυτικός αναλυτής την περασμένη εβδομάδα. Όντως, ισχυροί άνεμοι έπνευσαν, μόλις το σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982 δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, οι αμέσως θιγόμενοι, δηλαδή το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), και η αντιπολίτευση, κεμαλική και εθνικιστική, είχαν τις αναμενόμενες αντιδράσεις.
Εν χορώ το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το HSYK κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι επιχειρεί να καθυποτάξει τη δικαστική εξουσία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι τροποποιήσεις άρθρων που αφορούν το δικαστικό σύστημα παραβιάζουν τα τρία πρώτα και μη επιδεχόμενα τροποποίηση άρθρα του Συντάγματος και την αρχή περί διάκρισης των εξουσιών. Και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και θεματοφύλακας του κεμαλισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ετοιμάζεται να καταθέσει το δικό του σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν ο πρόεδρος Γκιουλ αναγνωρίσει την αναθεώρηση.
Όμως, παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές, η κυβέρνηση έμεινε ασυγκίνητη, όπως προκύπτει και από την «ασεβή» συμπεριφορά αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης προς κλιμάκιο δικαστών του HSYK, που ματαίως τον περίμεναν δύο φορές για συζητήσουν. Δεν πήγε ποτέ. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στον κ. Μπαϊκάλ. «Φοβάται μη χάσει στο δημοψήφισμα, γι’ αυτό τα κάνει αυτά», είπε. Εάν η αναθεώρηση δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 των εδρών στην Εθνοσυνέλευση (367 σε σύνολο 550), η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημοψήφισμα, μάλλον τον Ιούνιο, ίσως την 9η του μηνός, όπως είπε ο κ. Αρίντς, την ώρα που το Bloomberg δημοσίευε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το 48% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα υπέρ της αναθεώρησης.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων έναντι του στρατιωτικο-κεμαλικού κατεστημένου είναι, τέλος, η προειδοποίηση προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ να μην παραβιάζει τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, αθωώνοντας ενόχους, όπως αθώωσε, μιλώντας στη «Βατάν», τον υπόδικο λόγω Εργκένεκον φίλο του στρατηγό Σαλντιράι Μπερκ, αρχηγό της Τρίτης Στρατιάς. Το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Συνολικά τροποποιούνται 23 άρθρα, προστίθενται δύο νέα και καταργείται το άρθρο 15, που εξασφάλιζε τη δικαστική ατιμωρησία στους πραξικοπηματίες του 1980. Τώρα διαφαίνεται η προοπτική προσαγωγής τους σε δίκη, εάν χρειαστεί, ενώ βάσει της αναθεώρησης, στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», στο πλαίσιο της αναθεώρησης, θα υπάγονται στον έλεγχο της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» όλες οι αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που ρύθμιζε με απόλυτο τρόπο τις κρίσεις, προαγωγές και αναγκαστικές αποστρατείες.
Οι άλλες τροποποιήσεις που «πονούν» αφορούν το τέλος της παντοδυναμίας του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με μεταβολές στην αριθμητική τους σύνθεση και με συμμετοχή του Κοινοβουλίου και εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας στην εκλογή των μελών τους. Τροποποιείται επίσης το άρθρο περί απαγόρευσης των κομμάτων, βάσει του οποίου έχουν τεθεί εκτός νόμου 25 κόμματα. Θετική ανταπόκριση είχε το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ε. Ε. Στην Τουρκία, κάπως επιφυλακτικοί αλλά γενικώς ευχαριστημένοι ήταν πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, θετικά αντέδρασαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι της οικονομικής και επιχειρηματικής τάξης. Μόνον η Ενωση Βιομηχάνων διαφώνησε με την ανάμειξη της πολιτικής στην εκλογή των δικαστών, διότι έτσι παραβιάζεται η διάκριση των εξουσιών. Ο ασκός ίσως άνοιξε, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν μοιάζει προετοιμασμένη για σφοδρούς ανέμους.
Η Μέρκελ για τις σχέσεις Ε. Ε. - Τουρκίας
«Θα τον στενοχωρήσω» ήταν η πρόβλεψη της Αγκελα Μέρκελ προκειμένου για τον Ταγίπ Ερντογάν και την επικείμενη συνάντησή τους, αύριο στην Αγκυρα. Η στενοχώρια που θα προκαλέσει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Τούρκο πρωθυπουργό θα προέλθει από την εμμονή της στο θέμα της «προνομιακής σχέσης Ε. Ε. - Τουρκίας» αντί της πλήρους ένταξης, αλλά και από την απόλυτη άρνησή της προς το αίτημα του κ. Ερντογάν να ιδρυθούν τουρκικά σχολεία στη Γερμανία.
«Στην Τουρκία υπάρχουν γερμανικά κολέγια και σχολεία. Γιατί να μην υπάρχουν τουρκικά στη Γερμανία;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Ερντογάν, όταν διατύπωσε το αίτημά του περί σχολείων. «Η Ιδέα αυτή δεν οδηγεί πουθενά, τα παιδιά τουρκικής καταγωγής πρέπει να φοιτούν σε γερμανικά σχολεία», απάντησε η κ. Μέρκελ.
Αναφερόμενη στα ενταξιακά σε δυο χωριστές συνεντεύξεις της στη «Χουριέτ» και τη «Μιλλιέτ», η καγκελάριος σημείωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε. Ε. - Τουρκίας «δεν θα καταλήξουν αυτομάτως σε μια πλήρη ένταξη». «Οι σχέσεις Τουρκίας - Ε. Ε. συνδέονται με συνταγματικό τρόπο και η μεταξύ τους προνομιακή συνεργασία θα εξασφάλιζε ευρύτερες σχέσεις από ό, τι τώρα. Από τα 35 κεφάλαια προς διαπραγμάτευση πριν από μια πιθανή ένταξή της, η Άγκυρα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί μόνον τα 27 ή τα 28 για να εξασφαλίσει μια ειδική εταιρική σχέση με την Ε. Ε.», εξήγησε η κ. Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, μεταβαίνει αύριο «μετά χαράς» στην Τουρκία.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.