Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Φόβοι για τρίτη Ιντιφάντα στη Μ. Ανατολή



Αντιπαράθεση μεταξύ Λευκού Οίκου και ισραηλινής κυβέρνησης με «έπαθλο» την έναρξη διαδικασίας για ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή

Ασοσ. Πρες, AFP, Ροϊτερς


ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Επικίνδυνα οξύνονται πλέον τα πνεύματα στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης για τον εποικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ ανήμερα την επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη. Χθες και ενώ η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της αμερικανικής και της ισραηλινής κυβέρνησης κορυφωνόταν, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκρούονταν με αστυνομικούς στους δρόμους της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί κάλεσμα της Χαμάς για «λαϊκή αντίδραση προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση των ισραηλινών σχεδίων για την κατεδάφιση του τεμένους του Αλ Ακσά». Σύμφωνα με την ισλαμική οργάνωση, η ανακαίνιση της συναγωγής της Χούρβα στον εβραϊκό τομέα της Παλιάς Πόλης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την καταστροφή του τρίτου πιο ιερού τεμένους για τους μουσουλμάνους. Η συγκεκριμένη συναγωγή, η οποία είχε πυρποληθεί από τον ιορδανικό στρατό το 1948, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από το τέμενος του Αλ Ακσά. Οι ισραηλινές αρχές, πάντως, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο σχέδιο, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο περί πολιτικής εκμετάλλευσης της ανακαίνισης με στόχο την πρόκληση αναταραχής.


Πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονταν χθες το μεσημέρι από την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούονταν με Ισραηλινούς αστυνομικούς. Εξαγριωμένοι τόσο από τη δημοσιοποίηση των ισραηλινών σχεδίων για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο, όσο και από τα προχθεσινά εγκαίνια της ανακαινισμένης συναγωγής της Χούβρα, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 40, τουλάχιστον, διαδηλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν δεκάδες συλλήψεις. Σχολιάζοντας τις χθεσινές ταραχές, το μέλος της Κνεσέτ και ηγετικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αραβικής μειονότητας, Χανίν Ζουαμπί, προειδοποίησε ότι η πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου οδηγεί με ακρίβεια σε μια τρίτη ιντιφάντα.

Στο μεταξύ, χαρακτήρα σκληρού πόκερ έχει αποκτήσει η διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και της ισραηλινής κυβέρνησης. Μετά τη χθεσινή δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις για «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα νέα επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο κ. Μίτσελ δεν θα επιστρέψει στην περιοχή μέχρι το Ισραήλ να απαντήσει επισήμως στα αμερικανικά αιτήματα για ακύρωση των οικοδομικών σχεδίων που αφορούν εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κινήσεις καλής θέλησης προς την παλαιστινιακή πλευρά και διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για τον καταλογισμό ευθυνών στα πρόσωπα που ευθύνονται για την «προσβολή» στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν. «Αν απορρίψει τα αιτήματά μας θα τεθεί ζήτημα αφοσίωσης του κ. Νετανιάχου, όχι μόνο στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και στη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην «Ουάσιγκτον Ποστ». Χθες, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έριξε μεν τους τόνους, τονίζοντας ότι οι δεσμοί με το Ισραήλ είναι «ακλόνητοι», πλην, όμως, ξεκαθάρισε ότι περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Νετανιάχου.

Το εβραϊκό λόμπι

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται να έχει κινητοποιήσει το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Λευκό Οίκο. Ηδη χθες το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και υπ' αριθμόν δύο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, Κρικ Κάντορ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, «παίζοντας σκληρά μ' ένα σύμμαχο της χώρας στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με τον κ. Κάντορ, ο οποίος είναι Αμερικανοεβραίος, «η ειρήνη πρέπει να γίνει με τους όρους του Ισραήλ». Παράλληλα, σε αντίθεση με τον κ. Μίτσελ, ο κ. Νετανιάχου δεν προτίθεται να ακυρώσει την προγραμματισμένη για την Κυριακή ομιλία του στο συνέδριο του φιλοϊσραηλινού λόμπι της AIPAC στην Ουάσιγκτον. Συνεργάτες του Ισραηλινού ηγέτη, πάντως, αποκάλυπταν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διοργάνωση συνάντησης με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, με στόχο να «λυθεί η παρεξήγηση».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.