Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Βιντεοσύσκεψη Ομπάμα - Καρζάι



AP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την προοπτική έναρξης ειρηνευτικού διαλόγου με τους Ταλιμπάν συζήτησε χθες σε βιντεοσύσκεψη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Καρζάι παρουσίασε στον Ομπάμα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του με στόχο την ειρήνευση και την εθνική συμφιλίωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, δήλωσε ότι μοιράζεται τις αμφιβολίες του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς για την πολιτική προσέγγισης με τους Ταλιμπάν. «Η εθνική συμφιλίωση μεταξύ ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της Καμπούλ είναι αμφίβολη, εφόσον η κυβέρνηση στην Καμπούλ δεν αυξήσει την πίεση στους αντάρτες», είπε ο στρατηγός. Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την αποστολή 30.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του 2010, ενώ έχει δεσμευθεί ότι η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα θα αρχίσει μέσα στο 2011.


Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, έθεσε για πρώτη φορά υπό τις διαταγές του όλες τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ επί αφγανικού εδάφους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα κρούσματα απωλειών αμάχων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των επίγειων δυνάμεων. Επικριτές της δυτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, αλλά και ορισμένοι Αμερικανοί διοικητές, εκτιμούν ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ευθύνονται για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό «παράπλευρων» απωλειών αμάχων στο Αφγανιστάν.

Στις 21 Φεβρουαρίου, μικρή ομάδα Αμερικανών κομάντος στην επαρχία Ορουζγκάν ζήτησε αεροπορική υποστήριξη εναντίον ομάδας Ταλιμπάν που κατευθυνόταν προς το μέρος τους. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο 27 ανθρώπων, αθώων κατοίκων της περιοχής. Το περιστατικό υποχρέωσε τον στρατηγό Μακρίσταλ να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τον πρόεδρο Καρζάι, αλλά και -μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος- από τους κατοίκους των γύρω οικισμών. Οι νέοι επιχειρησιακοί κανόνες του Μακρίσταλ περιορίζουν από εδώ και στο εξής τις νυχτερινές επιχειρήσεις, οι οποίες θα διενεργούνται πλέον αποκλειστικά από την «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων, τους SEALS του αμερικανικού ναυτικού και την αντιτρομοκρατική Δύναμη Δέλτα των ΗΠΑ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.