Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νέες συλλήψεις στην Τουρκία




Αντιδράσεις προκάλεσε στην ίδια την Τουρκία η απειλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν περί απελάσεως 100.000 Αρμενίων που εργάζονται παράνομα στη χώρα του, ένα είδος «τιμωρίας» προς την αρμενική διασπορά που, με τις προσπάθειες για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, εμποδίζει την αρμενοτουρκική προσέγγιση. Ωστόσο Τούρκοι αναλυτές απέδωσαν την οργισμένη προειδοποίηση του κ. Ερντογάν σε προσπάθεια καθησυχασμού των «υπερεθνικιστών» στην Τουρκία, όπου χθες 28 άτομα, μεταξύ αυτών εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, συνελήφθησαν σε εννέα επαρχίες στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον.


Σχεδόν ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος με πυρήνα την αναμόρφωση του τουρκικού δικαστικού συστήματος. Με το «πακέτο» των τροποποιήσεων, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παρουσιαστεί στις 23 Μαρτίου, ασχολείται το Bloomberg, σε εκτενή ανάλυση με τίτλο «Ο Ερντογάν βάζει εμπόδια στους δικαστές, αλλά οι αγορές δεν ανησυχούν». Το πρακτορείο επικαλείται τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Μόρτον Αμπράμοβιτς, που εξηγεί ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να προστατευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και από το στράτευμα, δηλαδή «από την πραγματική αντιπολίτευση». Επικαλείται επίσης την Γκιουλέρ Σαμπαντζί, πρόεδρο του μεγάλου Ομίλου Χατζί Ομέρ Σαμπαντζί, που αποδίδει την ήρεμη και φυσιολογική αντίδραση των αγορών στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «ενεργοποιεί νόμους εναρμονισμένους με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε.». Κυρίως, όμως, επικαλείται δημοσίευμα της «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο, στις κυβερνητικές προτάσεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, εκτός από το τέλος της παντοδυναμίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προβλέπεται και η παραπομπή σε δίκη από πολιτικό δικαστήριο των πρωτεργατών του πραξικοπήματος του 1980.

Αυτή φαίνεται να είναι η απάντηση της κυβέρνησης Ερντογάν στα υπονοούμενα περί νέας παραπομπής του κυβερνώντος ΑΚΡ στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με προσφυγή του γνωστού εισαγγελέα Γιαλτσίνκαγια.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.