Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Φραστικά πυρά μεταξύ Γκέιτς, Αχμεντινετζάντ




AFP, A.P., Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, πραγματοποίησαν ταυτόχρονη σχεδόν επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν. Ωστόσο, αμφότεροι αντήλλαξαν κατηγορίες για την πολιτική που ακολουθούν οι χώρες τους στην περιοχή. Ο κ. Γκέιτς είχε υπαινιχθεί πριν από λίγες ημέρες ότι το Ιράν παίζει «διπλό παιχνίδι» στο Αφγανιστάν, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και βοηθώντας εμμέσως τους Ταλιμπάν. Ο κ. Αχμεντινετζάντ ανταπέδωσε χθες τα φραστικά πυρά, σημειώνοντας κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, ότι «η Αμερική είναι εκείνη που παίζει διπλό παιχνίδι». «Οι ΗΠΑ πρώτα δημιούργησαν τους Ταλιμπάν και τώρα υποκρίνονται ότι τους πολεμούν», υπογράμμισε ο κ. Αχμεντινετζάντ και προσέθεσε: «Στηρίζουμε την αφγανική κυβέρνηση και είμαστε κατά της τρομοκρατίας». Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι η σιιτική της κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να προσφέρει βοήθεια στους σκληροπυρηνικούς σουνίτες Ταλιμπάν και την επίσης σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.


Εξάλλου, το Ιράν είχε καταβάλει προσπάθειες να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς των Ταλιμπάν και πριν από την αμερικανική εισβολή, αφού οι εξτρεμιστές είχαν δολοφονήσει οκτώ Ιρανούς διπλωμάτες το 1998, ενώ δημιουργούσαν και μεγάλο πρόβλημα στην Τεχεράνη με το λαθρεμπόριο οπίου. Εντούτοις, το Ιράν δεν κρύβει την ανησυχία του και για την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε δύο χώρες με τις οποίες συνορεύει (Ιράκ και Αφγανιστάν).

Χθες, ο κ. Αχμεντινετζάντ άσκησε δριμεία κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί περισσότερο την κατασκοπεία και τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να συλλάβει τρομοκράτες, παρά τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκαλούν παράπλευρες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.