Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ


Σε σημερινή της ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ υποστήριξε ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι δυνατή η αποπομπή κάποιου κράτους - μέλους από την Ευρωζώνη.

«Στο μέλλον θα πρέπει να γίνει μια προσθήκη στο Σύμφωνο, η οποία θα καθιστά δυνατή, ως ύστατη λύση, την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, αν οι όροι δεν πληρούνται ξανά και ξανά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου της που μόνο ως ύστατη προειδοποίηση προς τη χώρα μας μπορεί να ερμηνευθεί.

Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ


Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεσή της και σε μια εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι «η σωστή απάντηση» και πως το πρόβλημα θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του.


«Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πάντως ότι το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του και ξεκαθάρισε ότι κανένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να απομονωθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά «η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας», και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά επέτειναν το φαινόμενο αυτό.

Βελτίωση επιτοκίων βλέπουν οι Γάλλοι

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ.

«Tα επιτόκια έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Αν τα συγκρίνεις με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα πριν ενταχθεί στο ευρώ, έχουμε επιτόκια, που είναι, εκτός των άλλων, σχετικά συγκρατημένα», ανέφερε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Νουαγιέ τόνισε ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται στα ιδανικά επίπεδα, ωστόσο εκτίμησε ότι οι αγορές θα προσφέρουν σταδιακά όρους δανεισμού που θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεση βοήθεια και δεν την έχει ζητήσει», πρόσθεσε.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών παρουσιάζει πτώση σήμερα στον απόηχο της έκθεσης της S&P, που επαναβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB+ για την Ελλάδα και τερμάτισε το καθεστώς CreditWatch. Στις 11:46, το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund υποχωρούσε στις 298,8 μονάδες βάσης από 303 μονάδες βάσης που ήταν αργά την Τρίτη.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.