Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τις ΗΠΑ φέρνουν αντιμέτωπες με την Ευρώπη οι προτάσεις οικονομικής μεταρρύθμισης


Νέους κανόνες προσπαθούν να εκπονήσουν οι αμερικανικές ελεγκτικές υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια να αποσοβήσουν νέα οικονομική κρίση. Η επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας παραμένει, όμως, απομακρυσμένη.

Εφόσον ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία δεν υιοθετήσουν κοινούς αυστηρούς κανόνες, τράπεζες και επενδυτές θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με ελάχιστο έλεγχο, εντείνοντας τον κίνδυνο ξεσπάσματος νέας κρίσης.

Οι διάφορες προτάσεις προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια:

- Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να περιορίσει το μέγεθος των τραπεζών και την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν ρίσκα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, χαρακτηρίζουν το σχέδιο αυτό ανέφικτο, σε μία ήπειρο με περισσότερες από 40 υπερπόντιες τράπεζες.

- Αξιωματούχοι της Ε.Ε θέλουν να απαγορεύσουν τις επενδύσεις σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την πιστωτική κρίση στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί, όμως, ζητούν απλά μεγαλύτερη διαφάνεια στις τοποθετήσεις αυτές και όχι τον περιορισμό ή την απαγόρευσή τους.

- Στην Ασία, οι κινεζικές ρυθμιστικές υπηρεσίες υποχρεώνουν τις τράπεζες να διατηρούν μεγαλύτερα αποθεματικά ρευστού, σε μία προσπάθεια πρόληψης φαινομένου υπερβολικού δανεισμού, όπως συνέβη στις ΗΠΑ.


Έκθεση για την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπενθύμισε στον κόσμο τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν εντόπισαν τα λογιστικά τεχνάσματα της Lehman, που εμφανιζόταν ισχυρότερη από ό,τι πραγματικά ήταν. Η χρεωκοπία της Lehman, η μεγαλύτερη στα αμερικανικά εταιρικά χρονικά, συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές και οδήγησε στο κρατικό πακέτο διάσωσης, ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Μετά το πέρας 18 μηνών, όμως, καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της γερουσίας των ΗΠΑ Κρις Ντοντ, πρότεινε δικό του νομοσχέδιο, χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στο μεταξύ υιοθετήσει διαμετρικά αντίθετες θέσεις πάνω στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών.

Η κατάρρευση της Lehman υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη διεθνούς ρύθμισης, σύμφωνα με τον Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, που επισημαίνει: «Οι διακρατικές συμφωνίες είναι πολύ δύσκολες, εξαιτίας των διαφορετικών λογιστικών συστημάτων, των πολιτικών διαφορών και των διάφορων τραπεζικών συστημάτων».

Την ίδια στιγμή, το σκληρό και αποτελεσματικό τραπεζικό «λόμπι» πέτυχε να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών της αντιπαράθεσης, με τις τράπεζες να υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις θα προσφέρουν στις ξένες τράπεζες πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών. Τα σχέδια της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ προβλέπουν την ίδρυση συμβουλίου, με στόχο τον εντοπισμό απειλών για τη διεθνή οικονομία, ενώ ανεξάρτητη υπηρεσία θα επιβλέπει το κλείσιμο μεγάλων προβληματικών επιχειρήσεων.

Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αμερικανικές, με την Ένωση να ιδρύει τρία θεσμικά όργανα για τον έλεγχο των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και των αγορών στην Ευρώπη των 27.

Οι διαφωνίες, όμως, αφθονούν. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να απαγορεύσει στις μεγαλύτερες τράπεζες να επενδύουν σε επισφαλείς τοποθετήσεις, ενώ η Ε.Ε απέρριψε την πρόταση αυτή. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν να περιορίσουν τη διακίνηση ορισμένων επενδυτικών παραγώγων, που σχετίζονται με το κρατικό χρέος και ζητούν από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους να κινηθούν εναντίον των επενδυτικών αυτών προϊόντων.

Άλλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι τα hedge funds, ελάχιστα ρυθμιζόμενα ιδιωτικά επενδυτικά οχήματα. Την ανησυχία του έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ για τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις διαφάνειας στα hedge funds, που μπορούν να αποκλείσουν τα αμερικανικά αυτά επενδυτικά προϊόντα από τις αμερικανικές αγορές.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.