Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση Μπαν Γκι Μουν για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με φόντο τις ψευδοεκλογές




Η παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, εντάσσεται στην προσπάθεια να ενισχυθεί ο Ταλάτ ενόψει ψευδοεκλογών.

Νέα Υόρκη: Σφίγγει ο κλοιός πιέσεων προς τη Λευκωσία για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά το τέλος της φάσης αυτής των συνομιλιών, που χρονικά τοποθετείται στις 30 Μαρτίου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό του Σύμβούλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, παρενέβη την Τρίτη ζητώντας εν πολλοίς από τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσουν στην έκδοση κοινής δήλωσης.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να ενισχυθεί ενόψει ψευδοεκλογών ο Ταλάτ. Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να κλειδώσουν προίκα για τη διαδικασία που θα επαναρχίσει μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.



Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την Τρίτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν πάνω στα θέματα που θα συμφωνήσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας, που όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, πριν δύο μέρες, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται ξανά, παρά τη βεβαρυμμένη «προεκλογική» εκστρατεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Δεν είμαι βέβαιος πόση πρόοδο σημειώνουν», είπε ο Γενικός Γραμματέας, «όμως στη διάρκεια της επίσκεψής μου τόνισα στους ηγέτες πόσο σημαντικό είναι να επιτύχουν πρόοδο».

Ο κ. Μπαν χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «καλή επίδειξη της δέσμευσης της τουρκικής κυβέρνησης», ενώ έκανε αναφορά στις συνομιλίες του κ. Ντάουνερ, σε Αθήνα και Άγκυρα και την υποστήριξη που έλαβε από τις δύο κυβερνήσεις.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να εκδώσουν κάποιου είδους κοινού ανακοινωθέντος πάνω στη συμφωνία που επέτυχαν κι αυτό είναι η ειλικρινής μου ελπίδα. Και ζήτησα από τον κ. Ντάουνερ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διευκόλυνση της προόδου», είπε.

Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.