Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Στην Αγκυρα Ισραηλινός στρατηγός


Israeli General Gabi Ashkenazi

AFP

ΑΓΚΥΡΑ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, στην τουρκική πρωτεύουσα. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την πρόσφατη διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο κρατών, ο στρατηγός Ασκενάζι αφίχθη χθες το πρωί στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη διεθνή συνεργασία, με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.


Εν τούτοις, στο πρόγραμμα του Ισραηλινού στρατιωτικού συμπεριλαμβάνονταν συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγκ, όσο και με τον υπουργό Αμυνας της γειτονικής χώρας, Βετσνί Γκονούλ. Μολονότι το περιεχόμενο των συζητήσεων του στρατηγού Ασκενάζι με τους Τούρκους αξιωματούχους δεν έγινε γνωστό, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ακόμα κίνηση από πλευράς του Ισραήλ στην κατεύθυνση της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Επισημαίνεται ότι οι άλλοτε άριστες σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και του Τελ Αβίβ οξύνθηκαν στις αρχές του έτους, όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, προσέβαλε δημόσια τον πρώην πλέον πρέσβη της Τουρκίας, Ογκούζ Τσελικόλ, με αφορμή τις διαρκείς επικρίσεις του πρωθυπουργού της γείτονος, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την αρνητική παρουσίαση του ισραηλινού στρατού από τουρκική τηλεοπτική σειρά. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, πάντως, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και πρόεδρος του μετριοπαθούς κόμματος των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, είχε επισκεφθεί την Αγκυρα σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του τεταμένου κλίματος.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό αλλά και τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Μπάρακ είχε μεν εξασφαλίσει τη συνέχεια της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, όχι όμως και τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα περιορίσει τις επικρίσεις όσον αφορά την πολιτική του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.