Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ο «σινικός πόλεμος» της Google



Η εταιρεία διέσωσε την τιμή της με την άρνησή της να αυτολογοκρίνεται στην Κίνα
Η Google διέσωσε την τιμή της αρνούμενη πλέον να αυτολογοκρίνεται στην Κίνα. Όμως για τον Κινέζο χρήστη του Ίντερνετ δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, ενώ η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιήσουν τη διένεξη με τη Google.

Πάνω από δύο μήνες μετά τη δήλωση πως στο εξής δεν θα λογοκρίνει, όπως απαιτούν οι κινεζικές αρχές, τα αποτελέσματα της κινεζικής εκδοχής της μηχανής αναζήτησής της στο Ίντερνετ, η Google πέρασε στην πράξη. Η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας για την Κίνα, η Google.cn, «κατέφυγε» στο Χονγκ Κονγκ και έγινε Google. com. hk- η εταιρεία θα διατηρήσει πάντως στην Κίνα μια υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης και εμπορική παρουσία. Όμως τι αλλάζει πραγματικά με αυτό τον τρόπο;


Επειδή στο Χονγκ Κονγκ υπάρχει ελευθερία της έκφρασης- χάρη στο ειδικό καθεστώς του-, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην ηπειρωτική Κίνα, η νέα εκδοχή της κινεζικής μηχανής της Google δεν αυτολογοκρίνεται. Αν κάποιος αναζητήσει σε αυτή μια εικόνα πληκτρολογώντας τη λέξη «Τιενανμέν», εμφανίζεταιόπως σε όλους τους ιστότοπους της Google στον κόσμο- η εμβληματική φωτογραφία του άνδρα μπροστά στη φάλαγγα των τεθωρακισμένων. Στην «εκλιπούσα» μηχανή αναζήτησης Google.cn, η ίδια λέξη οδηγούσε σε απλές φωτογραφίες της πλατείας. Πάντως, ακόμη και στον νέο ιστότοπο, αν πληκτρολογήσει κανείς την ίδια λέξη με κινεζικούς χαρακτήρες, παραπέμπεται και πάλι σε τουριστικές φωτογραφίες. Διότι για την κινεζική γλώσσα λειτουργούν τα πανίσχυρα ιντερνετικά φίλτρα της κινεζικής κυβέρνησης- το αποκαλούμενο «ηλεκτρονικό σινικό τείχος» της λογοκρισίας. Η «ανησυχία» των ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος είχε εκφράσει στα τέλη Ιανουαρίου την ανησυχία του για τη διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Google. Όταν η Google είχε ανακοινώσει πως έπεσε θύμα ηλεκτρονικής πειρατείας μεγάλης έκτασης από Κινέζους χάκερ που είχαν κατά τα φαινόμενα διασυνδέσεις με την κινεζική κυβέρνηση, και πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον κινεζικό κλάδο της, η επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης ήρθε σε λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επενέβη προσωπικά για να υπενθυμίσει κατ΄ επανάληψη πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης. Και χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Πεκίνο να εξετάσει σοβαρά το νόημα της απόφασης της Google να αποχωρήσει «μερικώς» από την Κίνα.

Η προειδοποίηση
Η κινεζική κυβέρνηση αρχικά αντέδρασε έντονα και κατήγγειλε την Google για «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν». Ωστόσο χθες υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα απλό «εμπορικό θέμα», που ως εκ της φύσεώς του δεν μπορεί να πλήξει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, «παρεκτός αν κάποιοι θέλουν να το πολιτικοποιήσουν», όπως προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το Πεκίνο ζητεί από την αμερικανική κυβέρνηση να μην εμπλακεί στη διένεξή του με την Google για τη λογοκρισία.

Για τους Κινέζους χρήστες του Ίντερνετ δεν αναμένεται ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Ωστόσο η κίνηση της Google έχει σημαντική συμβολική αξία. Είναι αρκετά σπάνιο μια δυτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κίνα να επικαλείται θέματα αρχής. Χθες, Κινέζοι περαστικοί άφησαν λουλούδια και σοκολάτες στη μεγάλη μεταλλική πινακίδα με την επιγραφή Google έξω από το κτίριο των γραφείων της εταιρείας στο Βόρειο Πεκίνο.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.