Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Δύσκολη περίοδος για την εξωτερική πολιτική


Milliyet
(17/3/2010)

Του Sami Kohen

Είχα και άλλοτε αναφέρει ότι ο Μάρτιος, από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θα είναι ένας κρίσιμος μήνας. Ο λόγος για τα θέματα Αρμενίας και Κύπρου.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, λόγω των αρμενικών ψηφισμάτων, διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση με την ανάκληση του πρέσβη της από τις ΗΠΑ ακολουθεί μια «πολιτική ελεγχόμενης έντασης». Σκοπός της δεν είναι μόνο η άσκηση μιας λαϊκίστικης πολιτικής, αλλά το να δοθεί και ένα «μάθημα» στις άλλες κυβερνήσεις, ώστε να αναγκαστούν να τηρήσουν μια αντίθετη στάση απέναντι σε αντίστοιχα ψηφίσματα. Η κυβέρνηση της Σουηδίας ήδη το έπραξε.


Ας έρθουμε στο θέμα της Κύπρου και στις εξελίξεις του, αλλά και στη διάσταση που παρουσιάζεται στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.. Η περίοδος των συνομιλιών «επισήμως» συνεχίζεται. Όμως, θα υπάρξει μια διακοπή λόγω των εκλογών στην ΤΔΒΚ. Τώρα, το κατά πόσο θα συνεχισθούν οι συνομιλίες από το σημείο, από το οποίο διεκόπησαν, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα καθίσει στον προεδρικό θώκο.

Στην Κύπρο πολλά πράγματα είναι συνδεδεμένα με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Η απόσυρση του Ταλάτ από το προσκήνιο μπορεί να αλλάξει και τη μορφή του σχεδίου λύσης που συζητείται σήμερα. Όμως, οι διεθνείς επιπτώσεις και τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν από το ενδεχόμενο αυτό, μπορεί να ανοίξουν και το δρόμο ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να προβεί σε νέες ρυθμίσεις στην εξωτερική της πολιτική.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., λόγω του κυπριακού προβλήματος, βρίσκονται σε στασιμότητα. Εάν μέχρι το τέλος του έτους η Τουρκία δεν ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/κ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θέσει στο περιθώριο την ενταξιακή διαδικασία. Αυτό, όμως, μπορεί να φέρει και τη διακοπή των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε..

Εν ολίγοις, όπως συμβαίνει με το μέτωπο των ΗΠΑ, έτσι και στο μέτωπο της Ε.Ε. αναμένονται ημέρες τρικυμίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.