Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Στα 17,4 δισεκ. δολάρια το κόστος των εβραϊκών οικισμών στη Δ. Όχθη
Για τους εβραϊκούς οικισμούς δαπανήθηκαν 17,4 δισ. δολάρια τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ισραηλινού κέντρου οικονομικών μελετών.
Η ανέγερση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη τα τελευταία 40 χρόνια αντιπροσωπεύουν συνολικές επενδύσεις δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Centre Macro, ενός ισραηλινού κέντρου οικονομικών μελετών που εδρεύει στο Τελ Αβίβ.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυτό το ποσό αφορά 128 οικισμούς στη Δυτική Όχθη, με εξαίρεση την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το 80% των 17,4 δισ. (13,7 δισ.) δαπανήθηκαν για την ανέγερση οικισμών (32.711 διαμερισμάτων, 22.997 κατοικιών και 5.534 τροχόσπιτων).
Τουλάχιστον 1,1 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την ανέγερση δημοσίων κτιρίων, εκ των οποίων 321 αθλητικών εγκαταστάσεων, 271 συναγωγών και 96 τελετουργικών λουτρών (μικβάχ).
Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο, μεταξύ του 2004 και του 2008, ενεγέρθηκαν 6.657 νέα κτίρια για την εγκατάσταση εποίκων, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι βασίσθηκαν σε δορυφορικές εικόνες.
Μεταξύ αυτών των κτιρίων καταγράφηκαν 4.379 διαμερίσματα, που αντιπροσωπεύουν μία αύξηση 15,46% για την περίοδο 2004 - 2008 και 1.526 κατοικίες (+7,11%).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπι Νέιθανσον, η πλειοψηφία των ισραηλινών εποίκων ζει στα παλαιστινιακά εδάφη για οικονομικούς λόγους (είναι πιο φθηνά) και όχι για ιδεολογικούς.
Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Νοέμβριο προσωρινό πάγωμα - για ένα 10μηνο - της ανέγερσης οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Η απόφαση αυτή όμως δεν αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την εποικιστική δραστηριότητα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.