Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Η Βρετανία «χτυπά» την κρίση από το Διάστημα
Σε νέους ανεξερεύνητους «τόπους» επεκτείνεται η βρετανική οικονομία, καθώς δημιουργεί τη δική της διαστημική βιομηχανία, ώστε να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση και να δημιουργήσει τις βάσεις για το μέλλον.
Τη δική της διαστημική υπηρεσία αποκτά το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μία προσπάθεια του Λονδίνου να συντονίσει τις διαστημικές δραστηριότητες του, ενώ παράλληλα θα ανεβάσει και το γόητρο της χώρας στην παγκόσμια διαστημική οικονομία..
Ο αρχικός προϋπολογισμός της νέας βρετανικής διαστημικής υπηρεσίας φτάνει τα 346 εκατομμύρια ευρώ και είναι ιδιαίτερα ταπεινός μπροστά στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, που λαμβάνει η NASA. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, η διαστημική υπηρεσία θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το Λονδίνο επενδύει σε ένα κομμάτι της βιομηχανίας, το οποίο δεν είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων, μπορεί να ανταπεξέλθει στην ύφεση.
«Ιστορία επιτυχίας για τη Βρετανία»
Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Πίτερ Μάντελσον τόνισε ότι η διαστημική βιομηχανία της χώρας φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια λίρες και είναι «μία από τις ιστορίες επιτυχίας της Βρετανίας» και πρόσθεσε: «Χρόνο με το χρόνο προσφέρει καινούργιες θέσεις εργασίας εμμέσως και αμέσως στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένο Βασιλείου».
Η βρετανική διαστημική βιομηχανία εστιάζει στη ρομποτική, τις τηλεπικοινωνίες και στην κατασκευή μικρών δορυφόρων, ενώ υποστηρίζει τεχνολογίες όπως το Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, το GPS και την πρόγνωση του καιρού.
Προοπτική για 100.000 νέες θέσεις εργασίας
Περίπου 68.000 άνθρωποι απασχολούνται σε αυτό το κομμάτι της βρετανική οικονομίας, σημειώνει ο Μάντελσον. Ωστόσο, ο υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας, Πολ Ντρέισον υπογραμμίζει ότι στον τομέα αυτόν μπορούν να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και να έχει κύκλο εργασιών 40 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως.
Όταν, ξεκινήσει τη λειτουργία της η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Απριλίου θα εκπροσωπεί τα διαστημικά συμφέροντα της χώρας σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, θα διαχειρίζεται το νομικό πλαίσιο των πολιτικών διαστημικών επιχειρήσεων, που τώρα καθορίζεται από διάφορα υπουργεία και ερευνητικά συμβούλια.
Διαστημικό Κέντρο Καινοτομίας
Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν μάλιστα, ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο Διεθνές Διαστημικό Κέντρο Καινοτομίας αξίας 40 δισεκατομμυρίων λιρών, τα δεδομένα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των κλιματικών αλλαγών και την ανάπτυξη στρατηγικών για την διασφάλιση των διαστημικών συστημάτων.
Παρόλα αυτά η Βρετανία δεν έχει σχέδια επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, ενώ διοχετεύει τα περισσότερα κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η οποία μελετά τον Άρη και τρόπους για ταξίδια προς τον κόκκινο πλανήτη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.