Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ανυποχώρητη η Χίλαρι Κλίντον περί εποικισμών



Ζήτησε το «πάγωμά» τους, μιλώντας σε συνέδριο ισραηλινού λόμπι

AP, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανυποχώρητη όσον αφορά το ζήτημα του παγώματος κάθε οικοδομικής ανάπτυξης στους εβραϊκούς εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ εμφανίστηκε χθες η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Μιλώντας στο συνέδριο της Επιτροπής για τις Αμερικανοϊσραηλινές Σχέσεις (AIPAC) -του βασικού, δηλαδή, θεσμικού εκφραστή του ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ- η κ. Κλίντον δεσμεύτηκε μεν για την ασφάλεια του «εβραϊκού κράτους», πλην όμως υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει την υποχρέωση να υπενθυμίζει την αλήθεια στους φίλους της όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το ίδιο ανυποχώρητος παρουσιάστηκε αναφορικά με την ίδια υπόθεση και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των σχεδίων για την ανάπτυξη των εβραϊκών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος αφίχθη στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Κυριακής, αναμενόταν να δειπνήσει αργά χθες το βράδυ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ η έκτακτή του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. «Η εγγύηση της ασφάλειας του εβραϊκού κράτους αποτελεί για μένα κάτι πολύ περισσότερο από πολιτική γραμμή», τόνισε η κ. Κλίντον στο συνέδριο της AIPAC, προσθέτοντας ότι «αποτελεί προσωπική δέσμευση και όχι απλά μια διακήρυξη». Επεσήμανε ότι «παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να λένε την αλήθεια όταν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο και στην προκειμένη περίπτωση έχουν καθήκον να υπενθυμίσουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι οφείλει να λάβει δύσκολες αποφάσεις προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας του εβραϊκού κράτους». Δεν δίστασε να αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα των σχεδίων ανέγερσης 1.600 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην αν. Ιερουσαλήμ και στις εντάσεις που πυροδότησε η σχετική απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης. «Τα σχέδια ανάπτυξης στην ανατολική Ιερουσαλήμ υπονομεύουν την ικανότητα της Αμερικής να διαδραματίσει έναν καθοριστικής σημασίας ρόλο στη διαδικασία», ξεκαθάρισε η κ. Κλίντον.


Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συνδύασε έμμεσα το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή με εκείνο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αφού πρώτα υπογράμμισε ότι το στάτους κβο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν μπορεί να διατηρηθεί και έχοντας προηγουμένως σχετίσει την ασφάλεια του «εβραϊκού κράτους» με την αίσια κατάληξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η κ. Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την επιβολή κυρώσεων που θα παραλύσουν το ιρανικό καθεστώς. «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στο Ιράν να παραγάγει πυρηνικά όπλα», δήλωσε. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πως η πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια για την πλήρη διπλωματική απομόνωση του Ιράν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.