Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ντιλ μεγατόνων για τα πυρηνικά


Μπορεί να άργησε να πάρει μπροστά η κυβέρνηση Ομπάμα, όμως την πρώτη επιτυχία, αυτή της έγκρισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, φαίνεται ότι ακολουθεί τάχιστα μια δεύτερη: όπως έγινε γνωστό, ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Μερικές λεπτομέρειες μένει να καθοριστούν ακόμα και σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο πλευρών, η συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει την Συμφωνία για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων, τη γνωστή Start 1 η οποία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια κατά 25%. Το πιθανότερο είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να βάλουν τις υπογραφές τους στην Πράγα στις 12 Απριλίου, στην επέτειο του ενός χρόνου από την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων, κατά την οποία ο Ομπάμα είχε μιλήσει για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Ούτε όμως και η επιλογή της Πράγας είναι τυχαία. Θεωρείται συμβολική καθώς κατά την ομιλία του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας πέρσι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει τη φιλοδοξία του για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».


Η νέα συμφωνία, όπως θα περιγραφεί σε 20 σελίδες, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου σχεδίου του Ομπάμα. Κάθε μια από τις δύο πλευρές θα μειώσει τις πυρηνικές της κεφαλές στις 1.500 έως 1.675 η κάθε μία μέσα στα επόμενα 7 χρόνια και θα μειώσει τον αριθμό των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στους 1.100. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διαθέτουν 2.200 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες προς χρήση και η Ρωσία 2.790. Η συμφωνία θεωρείται και ως ένα σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι σχέσεις τους παρέμεναν τεταμένες μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008.

Η συμφωνία αποτελεί ίσως το πιο απτό επίτευγμα για την εξωτερική πο λιτική του Ομπάμα εδώ και 14 μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αισιοδοξία
Χθες, τόσο Αμερικανοί όσο και Ρώσοι αξιωματούχοι έδιναν αισιόδοξες προοπτικές, μετά και την επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς πάντως τόνισε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση της συμφωνίας μόνον αφότου οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ «μιλήσουν και πάλι». Πάντως, αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «έχει επιτευχθεί απόλυτη συμφωνία σε όλα τα έγγραφα που απαιτούν υπογραφή για τη νέα συμφωνία».

Πηγή: http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι, είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι με τις πρωτοβουλίες των δύο πάλαι ποτέ Υπερδυνάμεων, έχει αρχίσει εδώ και καιρό, η μείωση των χιλιάδων αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων, που είχαν τον εφιαλτικό στόχο να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές!!
    Ωστόσο, όσες ελπίδες φέρνουν αυτά τα μηνύματα, άλλοι τόσοι σκοτεινοί φόβοι φωλιάζουν στις ψυχές των ανθρώπων από την οσημέραι αυξανόμενη παγκόσμια βία, με τους τόσους και τόσους τοπικούς πολέμους που "σπέρνονται" πάνω στη γη!
    Ποιούς συμφέρει αυτή η τραγωδία;
    Χωρίς πλέον τον φόβο της γενικευμένης καταστροφής, ο άνθρωπος μπορεί να σφαγιάζεται πάνω στον πλανήτη όπως παλιά αλλά με πιο μαζικούς τρόπους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.