Σοβαρές αμφιβολίες για την υγεία της «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ-Βρετανίας διατύπωσε η διακομματική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».
«Η χρήση του όρου “ειδική σχέση” με την ιστορική έννοια, για να περιγραφεί η διαρκώς εξελισσόμενη σχέση Βρετανίας-ΗΠΑ, είναι δυνητικά παραπλανητική και συνιστούμε να αποφεύγεται η χρήση της», ανέφερε η κοινοβουλευτική επιτροπή. «Η υπερβολική χρήση της φράσης από κάποιους πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης υποτιμά την ουσία της αλλά και δημιουργεί ανεκπλήρωτες προσδοκίες για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στη Βρετανία».
Η επιτροπή χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τις εντυπώσεις που δημιούργησε η πρόσδεση της Βρετανίας στο αμερικανικό άρμα στον πόλεμο του Ιράκ. «Η εντύπωση ότι η βρετανική κυβέρνηση πριν από την εισβολή στο Ιράκ και ύστερα από αυτήν ήταν το “υποταγμένο κανίς” της αμερικανικής κυβέρνησης είναι διαδεδομένη τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας», ανέφεραν οι Βρετανοί βουλευτές. «Αυτή η αντίληψη, όποια σχέση κι αν έχει με την πραγματικότητα, ζημιώνει σοβαρά τη φήμη και τα συμφέροντα της Βρετανίας». Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μάικ Γκέιπς, δήλωσε ότι η ειδική σχέση «χρειάζεται μια πιο σκληρή πολιτική αντιμετώπιση».
Ενώπιον της επιτροπής εμφανίστηκε ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Μάικλ Μάνινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εστιάζει λιγότερο στις σχέσεις με τη Βρετανία από ό,τι κάποιοι προκάτοχοί του. «Στον Λευκό Οίκο έχουμε έναν Δημοκρατικό που δεν μας γνωρίζει... Αν πρόκειται να μας ακούσει και να προωθήσουμε τις θέσεις μας με γερούς διαγκωνισμούς, πρέπει να έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε και κάτι σημαντικό να προσφέρουμε».
Οπως αναφέρει ο «Γκάρντιαν», όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί, από τον Τσόρτσιλ και μετά, επέμεναν στην καλλιέργεια ειδικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξαίρεση αποτέλεσε τη δεκαετία του ’60 ο Χάρολντ Γουίλσον, που απέρριψε τις εκκλήσεις του Λίντον Τζόνσον να στείλει η Βρετανία στρατό στο Βιετνάμ, και τη δεκαετία του ’70 ο Εντουαρντ Χιθ, που προτιμούσε να προσανατολίσει τη Βρετανία προς την Ευρώπη παρά προς τον Λευκό Οίκο του Ρίτσαρντ Νίξον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.