Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Σήμα κινδύνου για τον πόλεμο πληροφοριών



Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post


Οι συζητήσεις για «πόλεμο ιδεών» μεταξύ μουσουλμάνων εξτρεμιστών και Δύσης έχουν γίνει κοινές μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί, όμως, στην προετοιμασία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο αυτό, για τον οποίο χρησιμοποιείται ο ανόητος ευφημισμός «επιχειρήσεις πληροφόρησης».

Για να επικρατήσει σε αυτό το πεδίο μάχης ιδεών, ο στρατός των ΗΠΑ χρηματοδοτεί πληθώρα ειδικών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, που στοχεύουν στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αλλά και στα ευρύτερα γεωγραφικά πεδία αντιπαράθεσης της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους (διοικητής CENTCOM ) αρμόδιος για τις περιοχές αυτές, υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των επιχειρήσεων πληροφοριών.

Τα προβλήματα διαφάνηκαν για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου, όταν η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι αξιωματούχος του Πενταγώνου από τη διεύθυνση «στρατηγικών επικοινωνιών» χρηματοδότησε ιδιώτες, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα, σε άρθρο της η Washington Post αποκάλυπτε ότι ο στρατός είχε διακόψει τη λειτουργία ισλαμικής εξτρεμιστικής ιστοσελίδας, η οποία παρακολουθείτο από τη CIA. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο στρατός εμφανίστηκε να δραστηριοποιείται στο πεδίο των μυστικών αποστολών, παραδοσιακό πεδίο δράσης της CIA.

Η γκρίζα αυτή περιοχή θα πρέπει να αποκτήσει μεταφορική κίτρινη φωτεινή σηματοδότηση, που θα λέει: «Μην τρέχετε!» Οι ΗΠΑ πρέπει λοιπόν να προσέξουν ώστε να μην ενθαρρύνουν τη στρατιωτικοποίηση της πληροφόρησης, ενώ θα πρέπει να αποδώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή όταν οι προσπάθειες αυτές διαρρέουν στο πεδίο δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Το αμερικανικό έθνος οφείλει την ευημερία του αποκλειστικά και μόνο στην ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε στίγμα παρέμβασης διακίνηση των πληροφοριών. Ο σφιχτός εναγκαλισμός των ιδιωτών μυστικών πρακτόρων με τις κρατικές υπηρεσίες μού προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό.

Ενα πρώτο σήμα κινδύνου εξέπεμψε πέρυσι ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Σε άρθρο του στην αμυντική επιθεώρηση Joint Force Quarterly, ο ναύαρχος Μάλεν έγραψε: «Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα της “στρατηγικής πληροφόρησης”. Ειλικρινά πρέπει να πω ότι ο όρος δεν μου αρέσει, παρότι έχει πια επικρατήσει...».

Η κριτική του Μάλεν ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα από τις απόψεις ανώτατων αξιωματικών, που υποστήριξαν ότι αυτές οι επιχειρήσεις πληροφοριών κατέστησαν «εκστρατείες δημοσίων σχέσεων» με «ελάχιστο κρατικό έλεγχο». Αξιωματούχος του Πενταγώνου εξηγεί: «Ο όρος στρατηγική πληροφόρησης προσφέρει αέρα εγκυρότητας, που απουσιάζει από τον όρο προπαγάνδα ή άσκηση επιρροής. Το πρόβλημα είναι ότι η πορεία αυτή είναι ολισθηρή, λόγω της ταχύτητας της μετάδοσης πληροφοριών στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε τι μπορεί να κυκλοφορήσει αυτοστιγμεί σε όλο τον κόσμο, αφυπνίζοντας τους καχύποπτους».

Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς διέταξε αυτή την εβδομάδα τη διενέργεια αξιολόγησης των προγραμμάτων αυτών του Πενταγώνου, υπογραμμίζοντας τις «ανησυχίες» του για τις «δραστηριότητες ιδιωτών που συλλέγουν πληροφορίες στο πεδίο της μάχης». Ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει πακτωλό κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών. Για το τρέχον οικονομικό έτος, 528 εκατ. δολάρια έχουν δεσμευθεί για πληροφορίες και επιχειρήσεις «ψυχολογικού πολέμου».

Μία απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο θα σας δώσει καλή γεύση των δραστηριοτήτων αυτών. Μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εταιρειών προσφέρει τεχνογνωσία σε κάθε είδους θέματα, από «πολιτιστική εμπλοκή» έως και «μυστικές αποστολές». Πρόκειται για έναν κόσμο λεπτομερών εκθέσεων για τις μεθόδους εξάπλωσης των φιλο-αμερικανικών μηνυμάτων και διάψευσης των ιδεολογικών θέσεων του εχθρού.

Εκθεση του Πενταγώνου από το 2006 γύρω από τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών καθορίζει τον στόχο τους ως «επιρροή, διαταραχή ή παρεμπόδιση των αυτοματοποιημένων συστημάτων του εχθρού και η προστασία των αντίστοιχων αμερικανικών». Σε «οδικό χάρτη των επιχειρήσεων πληροφοριών» του υπουργείου Αμυνας από το 2003, οι συντάκτες του κειμένου υπογραμμίζουν την αξία της αλλοίωσης της κοινής γνώμης χάρη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αυτό δεν θυμίζει, όμως, σε τίποτα τις προτροπές του στρατηγού Πετρέους για την αξία της αλήθειας.

Τα προβλήματα πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από τη συγχώνευση ανόμοιων υπηρεσιών και επιδιώξεων. Στο Αφγανιστάν, ο αντιναύαρχος Γκρέγκορι Σμιθ διαθέτει κονδύλια 100 εκατ. δολαρίων για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων πληροφοριών. Από αυτά, 30 εκατ. δολάρια αφορούν τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, άλλα 30 εκατ. διοχετεύονται σε τοπικούς πληροφοριοδότες, 10 εκατ. σε επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων και άλλα 30 εκατ. σε μικρότερης κλίμακας προγράμματα.

Ο αντιναύαρχος Σμιθ μου είπε σε πρόσφατη τηλεφωνική μας συνομιλία: «Προσπάθησα να επιβάλω μια κάποια τάξη στις επιχειρήσεις πληροφοριών και να διασφαλίσω ότι η μία επιχείρηση δεν θα διαχέεται στην άλλη». Οι προϊστάμενοί του στο Πεντάγωνο πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν ότι οι αναγκαίοι έλεγχοι γίνονται όπως προβλέπεται, καθώς στον τομέα αυτό η υπερπροσφορά κεφαλαίων και η έλλειψη ελέγχου δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα στην πληροφόρηση.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.