Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οι ιρακινές εκλογές δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή



AFP, AP, Reuters

ΒΑΓΔΑΤΗ. Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στο Ιράκ, καθώς οι εκλογές της 7ης Μαρτίου δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το Κόμμα του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλίκι, διατηρεί προβάδισμα σε επτά από τις 18 επαρχίες της χώρας. Ωστόσο, ο βασικός του αντίπαλος, Ιγιάντ Αλάουι, προηγείται με 11.000 ψήφους στο σύνολο της επικράτειας και φαίνεται να επικρατεί σε πέντε επαρχίες. Το μεγαλύτερο Κουρδικό Κόμμα κερδίζει στις τρεις αυτόνομες επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ τρεις ακόμη επαρχίες του Νότου φαίνεται να καταλήγουν στους σκληροπυρηνικούς σιίτες του Μοκτάντα αλ Σαντρ. Τα τελικά αποτελέσματα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η εκδίκαση των ενστάσεων, πριν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υποβάλλει το επίσημο αποτέλεσμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.


Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού κανένα κόμμα δεν θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Πιθανολογείται ότι ο κ. Μαλίκι θα λάβει πρώτος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού το εκλογικό σύστημα τον ευνοεί, ακόμη και αν υπολείπεται σε συνολικό αριθμό ψήφων. Ωστόσο, οι συνομιλίες του με τις σιιτικές παρατάξεις δυσχεραίνονται από το γεγονός ότι είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αφοπλίσουν τις παραστρατιωτικές ομάδες του Σαντρ, του πλέον ενισχυμένου από τους σκληροπυρηνικούς σιίτες ηγέτες. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες του κ. Αλάουι να συμμαχήσει με τους Κούρδους συναντούν εμπόδια, καθώς το κοσμικό κόμμα του προηγείται στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι επιθυμούν να εντάξουν στις αυτόνομες περιοχές τους. Μάλιστα, ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί ζήτησε να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα. Οπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές, το κλίμα αβεβαιότητας τροφοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι -εκ των οποίων δύο αστυνομικοί- δολοφονήθηκαν χθες στη Βαγδάτη από αγνώστους.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.