Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διχοτόμηση της Νιγηρίας πρότεινε ο Καντάφι



Την διχοτόμηση της Νιγηρίας σε δύο χώρες, μία χριστιανική και μία μουσουλμανική, προτεινε ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της διαδογματικής βίας.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο JANA την Τρίτη, ο Καντάφι πρότεινε η Νιγηρία να ακολουθήσει το «υπόδειγμα» του χωρισμού της Ινδίας με το Πακιστάν, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1947 από το Μοχάμεντ Άλι Τζίνα.

«Το μόνο που θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην αιματοχυσία είναι η εμφάνιση ενός νέου Μοχάμεντ Άλι Τζίνα, ο οποίος θα ίδρυε ένα κράτος για τους Μουσουλμάνους κι ένα άλλο για τους Χριστιανούς», είπε ο Καντάφι σε Αφρικανούς φοιτητές, περιλαμβανομένων και φοιτητών από τη Νιγηρία.


«Η επώδυνη κατάσταση που υπομένει η Νιγηρία μοιάζει με την κατάσταση στην Ινδική υποήπειρο πριν το 1947, την εποχή των σφαγών μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων», είπε ο Καντάφι.

Ο διχασμός της Ινδίας και η δημιουργία του Πακιστάν είχε συνέπεια έως και 1 εκατ. άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να αναφερθούν χιλιάδες βιασμοί και πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ένθεν κακείθεν των νέων συνόρων να μείνουν άστεγοι.

Ο Καντάφι κάλεσε τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας, Ολεσεγκούν Ομπασάντζο να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχηματισμό μιας χριστιανικής χώρας στο νότο, με το Λάγκος πρωτεύουσα, και μιας μουσουλμανικής στο βορρά, με πρωτεύουσα την Αμπούτζα.

Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ειρηνικά να χωρίσουν τους πετρελαϊκούς και τους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.

Εκατοντάδες Νιγηριανοί -περίπου 500 κατά μια πηγή- σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διαδογματικές ταραχές στην πολιτεία Πλατό, όπου τον Ιανουάριο είχαν βρει το θάνατο άλλοι 300 άνθρωποι σε εκτεταμένα επεισόδια.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.