Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τι σημαίνει το αίμα των Κόκκινων...




Στην Ταϊλάνδη είναι μέρος της τελετουργίας της κατάρας,
με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού

The Guardian


Οι τελευταίες διαδηλώσεις του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου κατά της δικτατορίας στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης είναι παράξενες όσο και ενδιαφέρουσες. Ακόμα και χθες οι Κόκκινοι, όπως είναι γνωστοί οι οπαδοί του, μετέφεραν 12 πλαστικές πεντάλιτρες μπουκάλες, δύο μεγάλους κουβάδες και πενήντα σύριγγες γεμάτες με αίμα, και πέταξαν το περιεχόμενό τους τελετουργικά σε διάφορα δημόσια κτίρια της Μπανγκόκ και στην πρωθυπουργική κατοικία.

Τα αίμα είχε συγκεντρωθεί από τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με την ταϊλανδική αγγλόφωνη εφημερίδα Bangkok Post, ένας βραχμάνος και ένας άλλος άνδρας, που μετέφερε αγαλματίδιο του Βούδα, διάβασαν ξόρκια και έχυσαν λίγο αίμα δίπλα στην πύλη. Στη συνέχεια ο βραχμάνος πήρε το αίμα από το έδαφος και έγραψε με αυτό κάποια γράμματα στις τσιμεντένιες κολώνες της.


Και στο παρελθόν


Πρόκειται για μία από τις τακτικές που χρησιμοποιήσαν οι Κόκκινοι για να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αμπισίτ Βετζατζίβα, ο οποίος υποτίθεται ανέβηκε παρανόμως στον πρωθυπουργικό θώκο μετά το πραξικόπημα του 2006. Στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό έκαψαν φέρετρα, έσπασαν αγγεία μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Τακσίν και πέταξαν νεκρά ψάρια σε δημόσια κτίρια.

Το αίμα, σύμβολο ζωής και θανάτου, αποτελεί κεντρικό σημείο θρησκευτικών και παγανιστικών τελετουργιών σε όλο τον κόσμο. Οι Αυστραλοί Αβορίγινες αντήλλασσαν αίμα και το έτριβαν στο σώμα τους. Επίσης, η ρίψη ανθρώπινου αίματος ήταν σημαντικό κομμάτι των τελετουργιών των Αζτέκων, ενώ οι αρχαίες γερμανικές φυλές «ψέκαζαν» με αίμα τους τοίχους των ναών και τα αγάλματα των θεών τους.

Ομως υπάρχουν ελάχιστα παραδείγματα σύγχρονων πολιτικών διαμαρτυριών με χρήση ανθρώπινου αίματος. Ενας από τους οργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ υποστηρίζει ότι το αίμα συμβολίζει τη δέσμευση των διαδηλωτών στην επιστροφή της δημοκρατίας και αποτελεί μέρος της τελετουργίας της κατάρας.

Ενας άλλος από τους πρωταγωνιστές της συγκέντρωσης τόνισε ότι «το αίμα δείχνει την αγάπη για το έθνος και την αλήθεια», ενώ ένας τρίτος υποστήριξε ότι «το αίμα, το αίμα του λαού είναι δύναμη». Ομως ακόμα και οι Ταϊλανδοί «ειδικοί» αγνοούν τον ακριβή στόχο της χρήσης του αίματος. Ο Ταϊλανδός συγγραφέας και συνθέτης Σ.Π. Σομτόoυ αναφέρει ότι ακόμα και τηλεοπτική επιτροπή από τους καλύτερους αστρολόγους και μάγους του βασιλείου δεν γνωρίζει κατά πόσο θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τα παράδοξα αυτά μέσα που χρησιμοποιούν οι Κόκκινοι.

Μαγικά ξόρκια, τελετές βουντού, εκτόξευση σάπιων ψαριών και ανθρώπινων περιττωμάτων κατά δημοσίων κτιρίων είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα επιλύσουν τα πολιτικά προβλήματα της Ταϊλάνδης. Ισως να ήταν απλούστερο όσοι επιθυμούν την παραίτηση της κυβέρνησης να ασκούσαν πιέσεις σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αλλάξει στρατόπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.