Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Περιπολίες υποβρυχίων από κοινού



Η Γαλλία προτείνει στη Βρετανία δημιουργία ενιαίας πυρηνικής δύναμης αποτροπής

The Guardian


Τη δημιουργία ενιαίας πυρηνικής δύναμης αποτροπής Γαλλίας-Βρετανίας, με κοινές περιπολίες υποβρυχίων, πρότεινε το Παρίσι. Αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν τη δημιουργία κοινής πυρηνικής δύναμης αποτροπής, παρά τις παλαιότερες αντιρρήσεις του Λονδίνου που θεωρούσε την πρωτοβουλία επιζήμια για την εθνική του κυριαρχία.

Βρετανία και Γαλλία διατηρούν «διαρκή πυρηνική υποβρυχιακή παρουσία», που σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα τους υποβρύχιο βρίσκεται εν πλω κάθε στιγμή, οπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές. Η διατήρηση της δύναμης αυτής είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ενώ η χρησιμότητά της μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς.

Η βρετανική δύναμη αποτροπής, βασισμένη σε πυρηνικούς πυραύλους Τράιντεντ που εκτοξεύονται από υποβρύχια, θα κοστίζει στο βρετανικό κράτος 130 δισ. ευρώ τον χρόνο, μετά το πέρας του εκσυγχρονισμού του στόλου. Η Γαλλία διατηρεί δύναμη τριών πυρηνικών υποβρυχίων, το καθένα οπλισμένο με 16 πυραύλους.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του στόλου σε τρία από τέσσερα υποβρύχια. Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για κοινές περιπολίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο αναμένεται να συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις των Βρετανών ψηφοφόρων.

Μπράουν και Σαρκοζί είχαν συζητήσει την ιδέα τον Μάρτιο του 2008 στο Λονδίνο, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αφήσει υπονοούμενα για την πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών υποβρυχίων. Μετά τη σύγκρουση σε κατάδυση γαλλικού και βρετανικού υποβρυχίου, οπλισμένων με πυρηνικά, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε προτείνει τον συντονισμό των περιπολιών μεταξύ των δύο κρατών.

Βρετανία και Γαλλία θα μπορούσαν να συντονίσουν τις περιπολίες των πυρηνικών τους υποβρυχίων, αλλά και τις αποστολές πλοίων επιφανείας, παρά τους δισταγμούς των επιτελείων για κοινή χρήση των αεροπλανοφόρων τους ή για υπογραφή επίσημης συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας.

Ο σκιώδης υπουργός Αμυνας των Συντηρητικών Λίαμ Φοξ είπε ότι εάν το κόμμα του εκλεγεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, το υπουργείο Αμυνας θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στη γαλλική πλευρά για ριζική αναδιάρθρωση του αμυντικού δόγματος των δύο κρατών. Η διατήρηση της στρατηγικής της διαρκούς υποβρυχιακής παρουσίας απαιτεί, όμως, τη διατήρηση στόλου τεσσάρων υποβρυχίων, το πρώτο σε περιπολία, ένα σε προετοιμασία απόπλου και δύο σε δεξαμενή συντήρησης. Η Γαλλία διαθέτει σήμερα τρία υποβρύχια και ένα στο στάδιο της ναυπήγησης, ενώ -αντίθετα από τη Βρετανία- η Γαλλία διαθέτει βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.


Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.