Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Eιδική σχέση και όχι πλήρης ένταξη Τουρκίας


ΑΓΚΥΡΑ. Θα επιμείνει στην άποψή της υπέρ της ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντί της πλήρους ένταξής της στην Ευρώπη των «27», η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αλληλένδετη με την Ε.Ε. Υπάρχουν 35 κεφάλαια στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι τα 27-28 εξ αυτών μπορούν να καλυφθούν και ότι αυτό θα σημάνει μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.». Και πρόσθεσε ότι «ορισμένα ζητήματα, όπως η θεσμική ενσωμάτωση, δεν θα συζητηθούν». Ωστόσο η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στην ανάγκη της Τουρκίας να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική που θα συνάδει με αυτή των «27».

Η Τουρκία αντέδρασε στις δηλώσεις Μέρκελ διά του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος είπε ότι «η θέση μας είναι σαφής. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Τουρκία από την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.». Ο Οζούγκεργκιν παραδέχτηκε πάντως ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας παρά τις ενστάσεις της. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα ασκήσει πιέσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.