Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

O Νετανιάχου βοηθάει τον... Αχμεντινετζάντ




Reuters

ΒΗΡΥΤΟΣ. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ορκισμένοι εχθροί να ταιριάζουν... Ετσι, λοιπόν, και οι κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ φαίνεται ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Ο σκληροπυρηνικός Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο μαινόμενος Ιρανός πρόεδρος εξοπλίζουν ο ένας τον άλλον με ρητορικά εφόδια προκειμένου να θρέφουν τους φόβους, με τους οποίους ωθείται η πολιτική τους εικόνα στο εσωτερικό και αλλού. Αμφότεροι δοκιμάζουν με πείσμα τα όρια της αμερικανικής εξουσίας στη Μέση Ανατολή και υπονομεύουν το «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους μουσουλμάνους που ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε πριν από εννέα μήνες.


Ο Νετανιάχου διατείνεται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνική βόμβα για να εκπληρώσει την εκπεφρασμένη επιθυμία του προέδρου του να καταστρέψει το Ισραήλ. Για τον Αχμεντινετζάντ, όμως, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του έχουν ειρηνικό χαρακτήρα, οποιαδήποτε αποτυχία του αραβο-ισραηλινού διαλόγου σημαίνει ότι η ένοπλη αντίσταση -και όχι η διαπραγμάτευση- είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, ειδικά της Ιερουσαλήμ. Ο Ιρανός ηγέτης καλεί τους μουσουλμάνους να υπερασπιστούν την πόλη και το μήνυμά του έχει απήχηση στον κόσμο των Αράβων και του Ισλάμ, όπως και στους Παλαιστινίους.

Τώρα το Ισραήλ σχεδιάζει να χτίσει 1.600 εβραϊκά σπίτια στη Δ. Οχθη και το ακροατήριο του Αχμεντινετζάντ έχει εξοργιστεί. Η επισφράγιση μιας αμερικανικής αποτυχίας στη διαδικασία ανανέωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει νίκη για τον Αχμεντινετζάντ, ο οποίος εμφανίζεται ως ηγέτης αντίστασης κατά της «ηγεμονίας» ΗΠΑ - Ισραήλ στην περιοχή. Οποιαδήποτε ανάφλεξη για την Ιερουσαλήμ θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει την αραβική υποστήριξη στη θέση περί αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.