Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Οι νήσοι Κουρίλες «αγκάθι» στις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας

Εντόνως διαμαρτυρήθηκε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μεχάρα προς τον Ρώσο πρέσβη στο Τόκιο, λόγω της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, σε δύο από τις τέσσερις νήσους Κουρίλες. Στις νήσους είχε μεταβεί τον Νοέμβριο και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέφθηκε τις νότιες Κουρίλες στα 65 χρόνια που βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία.

Αμέσως μετά ο κ. Μεχάρα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας. - Ιαπωνίας πρωτίστως στον οικονομικό τομέα, τόνισε η Μόσχα.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής, ο κ. Μεχάρα πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Εξ ου και η αγανάκτησή του για την παρουσία του κ. Σερντιούκοφ στις νήσους Κουνασίρ και Ιτουρούπ κατά τη ρωσική εκδοχή - Κουνασίρι και Ετορόφου κατά την ιαπωνική.

Λόγω των Κουρίλων, τις οποίες κατέλαβαν τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945 και οι Ιάπωνες ονομάζουν Βόρειες Κτήσεις, οι δυο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.